U kakvoj je vezi nova odluka Prištine sa ubistvom Olivera Ivanovića

© AFP 2023 / Armend NIMANI Policajac tzv. Kosova
Policajac tzv. Kosova  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prištinska zabrana za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo i Metohiju još jedan je u nizu očekivanih incidenata kojima žele potpuno da marginalizuju temu nastavka razgovora između Beograda i Prištine.

Takozvano Kosovo je odlučilo da nijedan zvaničnik iz Beograda ne sme na teritoriju Kosova i Metohije. Odluka je doneta „usled provokacija i ponašanja od strane Srbije“, a savetnik ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova Jetljir Zuberaj sve je objasnio na Fejsbuku.

„Zbog pretnji hibridnim ratom koje Srbija čini prema Kosovu, zbog stalne propagande i lažnih vesti o zemlji i našim građanima, kao i zbog nedavnih napora da se spreči takozvana humanitarna kriza na severu Kosova, preteći srpskom stanovništvu i prisiljavajući ih da zatvore preduzeća samo zbog nekih političkih ciljeva Beograda, ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo i svi zahtevi će biti odbijeni, sve dok ovakvo ponašanje bude nastavljeno“, napisao je Zuberaj.

Beograd nije iznenađen

Za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna novi potez Prištine nije iznenađujući. On podseća da je ranije i sâm najavljivao da će biti još jednostranih, provokativnih poteza i incidenata od strane Prištine, kojoj je namera da eskalira krizu koju je stvorila uvođenjem taksi i nizom drugih poteza protiv interesa države Srbije i opstanka srpskog narod na KiM.

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije
U kakvoj je vezi nova odluka Prištine sa ubistvom Olivera Ivanovića - Sputnik Srbija
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije

„Oni jednostavno žele da učine sve da potpuno bude marginalizovana tema nastavka razgovora između Beograda i Prištine, da se onemogući bilo kakav nastavak dijaloga, a da sa druge strane, jednim ubrzanim ritmom povlače niz poteza koji vode ka praktičnom stvaranju velike Albanije, odnosno ujedinjenju Kosova i Albanije“, kaže Drecun i podseća na već donetu odluku da vode zajedničku spoljnu politiku.

Nezgodno pitanje

Drecun za Sputnjik ukazuje da je do zabrane ulaska srpskim zvaničnicima došlo odmah pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio za Tiranu i Prištinu veoma nezgodno pitanje — šta je radio Fljorim Ejupi na aerodromu Rinas kod Tirane? Predsednik je tražio i informacije o njegovom kretanju, fotografije i sve što se dešavalo pre ubistva Olivera Ivanovića.

„Priština, suočena sa tim nezgodnim pitanjem, u dogovoru sa Tiranom odmah povlači potez koji treba potpuno da gurne u stranu to pitanje i da pažnju javnosti usmeri u drugom pravcu. Dakle, evidentno je da nešto žele da sakriju, da ne žele da se uopšte razgovara na temu Ejupija i ubistva Olivera Ivanovića“, smatra Drecun.

Tim za likvidacije

On ukazuje i zašto je za Prištinu bitno da pažnju javnosti skrene sa tog problema.

„Ejupi je kriminalac i plaćeni ubica. Odgovoran je za napad na autobus ’Niš ekspresa‘ kod Podujeva, kada je poginulo 12 Srba, a 43 ranjeno, za ubistvo jednog policajca UNMIK-a, ali je on, takođe, učesnik brojnih ubistava koje je sprovodila Tačijeva ilegalna obaveštajna služba ŠIK, kojom rukovode Kadri Veselji, Džavid Haljiti, Veseljijev saradnik Ekrem Hadžo, kriminalac iz Južne Mitrovice. Oni su ti koji nose na duši preko 200 ljudi, pretežno političkih neistomišljenika Hašima Tačija. Za to postoji živi svedok — Nazim Blaca, koji je otvoreno govorio da je bio u timu za likvidacije i da je primao naređenja od Kadrija Veseljija“, kaže Drecun.

© Tanjug / Dragan KujundžićOliver Ivanović 10. maja 2017.
U kakvoj je vezi nova odluka Prištine sa ubistvom Olivera Ivanovića - Sputnik Srbija
Oliver Ivanović 10. maja 2017.

Zbog toga je, kaže on, jasno zašto Prištinu boli postavljanje tog pitanja, pogotovo kada se zna da je Veselji bog i batina u južnom delu Kosovske Mitrovice, a da njegova ilegalna služba uveliko deluje na severu Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala