U Gibraltaru zaplenjen tanker sa naftom za Siriju

© AP Photo / Marcos MorenoČamci i brodovi ukotvljeni u luku u Gibraltaru
Čamci i brodovi ukotvljeni u luku u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Gibraltara zadržale su supertanker koji je prevozio sirovu naftu za Siriju, navodi se u izjavi glavnog ministra Gibraltara Fabijana Pikarda, objavljenoj na sajtu Vlade.

„Rano jutros su se (predstavnici) luke Gibraltar i pripadnici policije, uz podršku marinaca britanske mornarice, ukrcali na supertanker, koji je prevozio sirovu naftu u Siriju. Zadržali smo brod i njegov teret“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Pikardo, takve mere su preduzete zbog „informacija zbog kojih je Vlada Gibraltara imala osnova da smatra da je brod „Grejs 1“ postupao u suprotnosti sa sankcijama Evropske unije protiv Sirije“.

​Prema informacijama Vlade, tanker je prevozio teret do rafinerije nafte u sirijskom gradu Banjas.

„Ova rafinerija nafte je u vlasništvu kompanije koja se nalazi pod antisirijskim sankcijama EU“, ističe se u saopštenju.

Pikardo je takođe napomenuo i da je incident prijavio šefovima Evropske komisije i Evropskog saveta „dajući detalje sankcija koje smo uveli“.

Kako navodi lokalni list „Gibraltar hronikl“, tanker „Grejs 1“, koji je plovio pod panamskom zastavom, prevozio je dva miliona barela sirove nafte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala