Rim oduševljen: Putin uveo red u prestonicu Italije

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nalazi se danas u zvaničnoj poseti Italiji i Vatikanu. O bezbednosti predsednika brinu hiljade policajaca i agenata specijalnih službi.

„Putin će se po Italiji voziti u ’aurusu‘. Italijani govore, brinu da su ulice suviše uske za predsedničku limuzinu, ali izgleda da će biti mesta“, navodi se na mrežama.

Pojavio se i video na kojem predsedničku limuzinu prati ceo odred policajaca na motorima, ali i nekoliko automobila. Može se videti i veliki broj ljudi koji pozdravljaju ruskog lidera.

Ranije je poslanica Maja Karfanja, predstavnica partije Silvija Berluskonija Forca Italija, ironično zahvalila Putinu na čistoći ulica Svetog grada.

„Uzimajući u obzir marljivost kojim je bio očišćen Rim za dolazak Putina i uzimajući u obzir da u svetu postoji 196 država — predlažemo da se pozivaju šefovi država svakih 1,86 dana. To je jedini način da se drži smeće dalje od grada“, primetila je Italijanka.

Dodajmo da je šef države odmah po dolasku otišao u goste kod rimskog pape. On se prošetao Apostolskom bibliotekom u pratnji ceremonijalnog korpusa Vatikana, državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina, ruske delegacije koju čine ministarka zdravlja Veronika Skvorcova, pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naši novinari, koji prate sastanak Putina sa papom, objavili su na mrežama fotografije poklona koje su dobili u Vatikanu.

I lokalni mediji široko prate posetu predsednika Rusije. List „Sekolo XIX“ je objavio članak pod naslovom „Putin u Italiji u pozadini strahova Amerikanaca“. Autor članka navodi da američka ambasada u Rimu pažljivo prati posetu Putina i pokušavaju da shvate kakvo se raspoloženje krije iza zvaničnih saopštenja Italije i Rusije.

„Papa i Putin treći put oči u oči. Na dnevnom redu su Ukrajina, nuklearno razoružanje, Sirija i humanitarna pitanja“, navodi se u naslovu „Il mesađero“.

List nabraja veliki spisak tema o kojima ruski predsednik namerava da razgovara za vreme svojih sastanaka u Rimu.

„Kriza u Ukrajini, Libiji i Venecueli, kompleksno nuklearno pitanje, evropske sankcije Moskvi — dominiraju nad ekonomskim temama, uzimajući u obzir predivne rusko-italijanske odnose koji su već 200 godina strateški“, navodi se u članku.

Dodajemo da je nakon svih radnih sastanaka planirana večera na kojoj će biti stotinu gostiju, uključujući biznismene. Osim toga, Putin će pre odlaska imati sastanak, kako pišu mediji, sa „svojim starim drugom“ Berluskonijem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala