Prva reakcija Brisela na neočekivani potez Prištine

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanZastave EU isred sedišta EU u Briselu
Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je, povodom odluke samoproglašenih privremenih prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju takozvanog Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.

„Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika“, navela je Kocijančićeva.

U pisanom saopštenju u odgovoru na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednju provokaciju od strane privremenih institucija Prištine, Kocijančić je rekla i da je EU povodom novonastale situacije „u kontaktu sa obe strane“. Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decembra 2014. godine i već je kršen više puta, i to isključivo od strane privremenih institucija Prištine.

Svaki put kada bi došlo do tog kršenja sporazuma, EU je pozivala na primenu postignutog dogovora, koji podrazumeva obaveštavanje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala