Nemački eksperti: Bundesver hteo da se otarasi Lajenove, pa je poslali u Brisel

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko eksperata je u izjavama za nemački Sputnjik negativno ocenilo imenovanje Ursule fon der Lajen na mesto šefa Evropske komisije.

Bivši predsednik Udruženja nemačke industrije i bivši član Parlamenta EU Hans-Olaf Henkel ne može da poveruje u to. Henkel, koji je prvenstveno stručnjak za ekonomiju, ocenjuje da je Fon der Lajenova doživela potpuni neuspeh kao ministar odbrane.

„Bundesver se nalazi u užasnom stanju. Avioni ne lete, tenkovi ne idu, zbog nedostatka rezervnih delova i osoblja. Ta žena je agitovala za vrtiće i žensku vojsku, ali ne i za vojnu moć Bundesvera“, navodi Henkel, koji je, pre svega, stručnjak za ekonomiju.

Bivši član Evropskog parlamenta ne razume kako osoba, koja je doživela neuspeh u svom poslu, može biti unapređena na takvu dužnost. Henkel navodi dva moguća razloga.

Ili su hteli da je se otarase, tako da kompetentna osoba može da obnovi Bundesver, ili se pozicija šefa Evropske komisije ne ceni, pa su odlučili da na to mesto postave gubitnicu“, smatra on.

Olakšanje u Bundesveru

© AFP 2023 / KAY NIETFELDUrsula fon der Lajen
Nemački eksperti: Bundesver hteo da se otarasi Lajenove, pa je poslali u Brisel - Sputnik Srbija
Ursula fon der Lajen

Sa druge strane, stručnjak zamišlja kako su oficiri i vojnici Bundesvera osetili olakšanje, jer su se „konačno rešili te žene“, a za kandidaturu Fon der Lajenova ima sledeće objašnjenje:

„Mislim da snage koje su za „Sjedinjene Evropske Države“ predstavljaju većinu u Parlamentu“, rekao je Henkel.

Više ne važi princip najboljeg

Stručnjak za EU Andreas Ver je izjavio da je imenovanje Fon der Lajenove na mesto šefa Evropske komisije dokaz da je tu odavno prestao da važi princip najboljeg.

„Ona nije najbolji kandidat, nego je samo kompromis nekoliko stranaka“, kaže Ver, koji veruje da je Lajenova predložena, jer se zalaže za zajedničku evropsku vojsku.

„Kritičari povećane militarizacije EU ozbiljno su zabrinuti u vezi sa sadašnjom nemačkom ministarkom odbrane. Ona je stvorila parolu „vojne unije“ i učinila sve da produbi vojnu saradnju i saradnju u oblasti bezbednosti i evropske vojske. Ona se zalaže za militarizaciju cele EU i predstavnik je vojno-industrijskog kompleksa“, kaže ovaj ekspert.

Kopredsedavajući stranke „Alternativa za Nemačku“ i zamenik predsednika frakcije „Identitet i demokratija“ u Evropskom parlamentu Jerg Mojten takođe smatra da je nominacija Fon der Lajenove veoma loš izbor.

Prema njegovim rečima, ona je dovela Bundesver u današnje stanje, koje je loše, da gore ne može biti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala