„Naftogas Ukrajine“ potpuno prekida tranzit gasa iz Rusije posle 2019.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaStanica za komprimovani zemni gas u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine
Stanica za komprimovani zemni gas u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Naftogas Ukrajine“ priprema se za potpuni prekid tranzita gasa iz Rusije preko teritorije Ukrajine po isteku 2019. godine, a ne tek u prvom tromesečju 2020. godine, izjavio je izvršni direktor kompanije Jurij Vitrenko.

„Nažalost, prinuđeni smo da očekujemo prekid tranzita preko Ukrajine, ne tek u prvom kvartalu 2020. godine, već uopšte po isteku 2019. godine“, napisao je Vitrenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

Po njegovom mišljenju, stav ruskog „Gasproma“ prema prekidu tranzita gasa preko teritorije Ukrajine uslovljen je političkim, a ne ekonomskim faktorima.

Direktor gasnog odeljenja kompanije Andrej Favorov ranije je na konferenciji u Torontu o reformama u Ukrajini rekao da „Naftogas“ očekuje prekid tranzita gasa kroz Ukrajinu, koji će trajati oko tri meseca.

Favorov je takođe naveo i da je „Naftogas“ spreman za otvorene pregovore sa Moskvom. Prema njegovim rečima, Kijev pretpostavlja da će Moskva imati veoma težak stav po pitanju gasa.

Direktor kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler je 28. juna izjavio da ruska kompanija nije dobila od „Naftogasa“ zvanični predlog o mogućnosti vođenja svop (razmene) operacija, ukoliko obe strane ne uspeju da se dogovore o uslovima novog ugovora za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, posle 2019. godine.

Prethodno su 18. juna mediji javili da je „Naftogas Ukrajine“ pripremio predlog za „Gasprom“ u slučaju da se ne postigne dogovor o tranzitu.

Kijev je prestao da kupuje gas iz Rusije u novembru 2015. godine, i počeo je da kupuje skuplje gorivo iz Evrope. Pri tome, postojeći ugovori za snabdevanje i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine ističu krajem 2019. godine, a strane još nisu potpisale novi sporazum. Moskva je više puta konstatovala da je spremna da nastavi tranzit preko Ukrajine, ukoliko Kijev pristane na jednake i uzajamno korisne uslove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala