Moskva: Za novi put Irana kriva Amerika

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaKip slobode
Kip slobode - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prekoračenje granice rezervi obogaćenog uranijuma u Iranu izazvano je američkim sankcijama koje sprečavaju Teheran da ispuni svoje obaveze prema Zajedničkom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom, uključujući i njegovu realizaciju, dodala je ona.

„Činjenica da je prag predviđen planom bio prekoračen, naravno, izaziva žaljenje, ali ovu činjenicu treba uzeti kao prirodnu posledicu svih onih događaja koji su joj prethodili“, istakla je Zaharova, komentarišući prelaženje praga obogaćenog uranijuma koji je predviđen sporazumom.

Prema njenim rečima, američke sankcije „onemogućile su iranskoj strani da ispuni svoje obaveze prema Zajedničkom akcionom planu“.

Zaharova je navela i da je Iran odavno upozoravao da će taj višak jednostavno postati neizbežan. Ona je dodala da sada sve uključene strane moraju da rade na osnovu interesa očuvanja plana, da se fokusiraju na stabilizaciju nuklearnog sporazuma, da izrade praktične mere koje će omogućiti Iranu da izvozi obogaćeni uran i tešku vodu, i sve to uprkos američkim sankcijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala