Makedonska Vlada o skandalu sa „pogrešnom“ himnom u Ambasadi SAD

© AP Photo / Boris GrdanoskiUklanjanje ograde ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju
Uklanjanje ograde ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Republike Severne Makedonije je saopštila, povodom pogrešnog intoniranja makedonske himne na jučerašnjem prijemu u ambasadi SAD u Skoplju, da je reč o nenamernoj grešci, prenosi portal „Plusinfo“.

Na obeležavanju 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, u američkoj ambasadi u Skoplju, makedonska pevačica Tamara Todevska je tokom izvođenja makedonske himne izostavila stihove u kojima se pominju imena osnivača VMRO i organizatora Ilindenskog ustanka Goce Delčeva, Pitu Gulija, Dame Grueva i Jane Sandanskog.

Umesto njihovih imena otpevane su reči: „Stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo“.

„Vlada čestita američkom narodu nacionalni praznik — Dan nezavisnosti SAD. Lepe manifestacije, koje Ambasada SAD ovim povodom organizuje, predstavljaju odličnu priliku za pružanje međusobnog poštovanja i za produbljavanje saradnje između obe zemlje i oba naroda. Vlada je dobila obaveštenje od strane Ambasade SAD i od strane pevačice Tamare Todevske da je reč o nenamernoj grešci tokom izvođenja himne, a dobijeno je i uverenje da postoji najviši nivo poštovanja makedonskih tradicija i heroja“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Ne postoji veća čast za umetnika

Ovim povodom se oglasila i pevačica Todevska koja je na svom profilu na Fejsbuku objavila da je „ponesena emocijama i celokupnom euforijom, nažalost, nenamerno izostavila deo himne“.

„Dopustite mi da se izvinim zbog jučerašnje greške. Ne postoji veća čast za jednog umetnika, od izvođenja nacionalne himne i upravo zbog toga sam prihvatila poziv američke ambasade. Ne postoje reči kojima mogu da opišem moju tugu zbog propusta koji sam napravila tokom izvođenja himne“, napisala je Todevska na svom profilu na Fejsbuku.

Pogrešno intoniranje makedonske himne izazvalo je brojne reakcije, upravo zbog aktuelnih tenzija na liniji Skoplje-Sofija, koje su u vezi sa istorijskom ličnosti Goce Delčeva, kojeg svojataju i Bugarska i Severna Makedonija, podseća Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala