Hitan apel Eparhije raško-prizrenske zbog alarmantnog stanja na severu Kosova

© Foto : PRIZRENSKA BOGOSLOVIJAĐurđevdanska litija - Tokom pogroma 2004. godine Saborni hram Svetog Đorđa u centru Prizrena prvo je zapaljen, a potom miniran. Danas se u obnovljenoj crkvi svakodnevno služi, tu je i rukopoložen vladika raško - prizrenski Teodosije.
Đurđevdanska litija - Tokom pogroma 2004. godine Saborni hram Svetog Đorđa u centru Prizrena prvo je zapaljen, a potom miniran. Danas se u obnovljenoj crkvi svakodnevno služi, tu je i rukopoložen vladika raško - prizrenski Teodosije.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vezi sa teškom humanitarnom situacijom na severu KiM, izazvanom odlukom Prištine da nametne taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i drugim restriktivnim merama, Eparhija raško-prizrenska upućuje hitan apel svim eparhijama SPC i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo.

Iz Eparhije ističu da je uvođenjem pomenutih taksi, protivno svim pravilima CEFTA, srpskom stanovništvu na KiM nametnut jaram.

Kao u najmračnija vremena

„Diskriminacija robe po poreklu, koja nas podseća na najmračnija vremena evropske istorije, predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava. Zajedno sa akcijama demonstrativnog paljenja i uništavanja srpske robe, izazvano je višestruko pogoršanje međuetničkih odnosa i bezbednosti na celom prostoru KiM, sa nesagledivim posledicama“, navodi se u saopštenju eparhije raško- prizrenske.

Eparhija upozorava da situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno najugroženije stanovništvo, koje nema načina da se snabdeva, niti skupljom robom sa juga Kosova, niti da robu, u manjim količinama, kupuje izvan Pokrajine.

CC BY-SA 2.0 / Quinn Dombrowski / Pećka patrijaršija
Hitan apel Eparhije raško-prizrenske zbog alarmantnog stanja na severu Kosova - Sputnik Srbija
Pećka patrijaršija

Preti iseljavanje Srba

Nastavak ove neodržive situacije, prema navodima Eparhije raško-prizrenske, uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je, očigledno, i cilj samoproglašenih prištinskih „vlasti“, koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce.

„Čak je i famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile privremene prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bilo, pre svega, pozorišna predstava“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, uz apel za pomoć, Eparhija je saopštila da će na dva punkta na Severu, kod crkve Svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan, dostaviti humanitarne pakete iz Narodnih kuhinja u kosovskom pomoravlju, iz kojih se hrani oko 2.000 socijalno ugroženih lica.

Bez mešanja u politiku

„Očekujemo da će se na ovaj naš humanitarni apel brzo odazvati naše Eparhije i humanitarne organizacije, posebno Crveni krst, kako u zemlji, tako i u inostranstvu i da će humanitarna roba biti u narednim danima i nedeljama dopremana na KiM“, ističu iz Eparhije raško-prizrenske, uz napomenu da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već da je reakcija Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom.

Takođe, iz Eparhije očekuju i da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i da pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo normalan život, koji sada nije moguć.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala