Gibraltar zadržao tanker na zahtev Vašingtona

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Tanker Grejs 1 koji prenosi naftu u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gibraltarske vlasti zadržale su supertanker, koji je prevozio naftu za Siriju, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Španije Hosep Borelj.

„Mi (Španija) smo bili u toku ove operacije; patrolni brodovi kontrolisali su zonu. Proučavamo situaciju koja je dovela do toga. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država upućen Velikoj Britaniji“, izjavio je Borelj.

Prema njegovim rečima, ova situacija može uticati i na španski suverenitet, jer Španija smatra Gibraltarski moreuz svojim teritorijalnim vodama.

„Videćemo kako će to uticati na naš suverenitet, jer se to dogodilo u teritorijalnim vodama Španije“, dodao je on.

​Prethodno je Velika Britanija pozdravila postupke vlasti Gibraltara, koje su zadržale tanker, izjavio je portparol britanske Vlade.

„Pozdravljamo ove odlučne akcije, koje osiguravaju realizaciju sankcija Evropske unije protiv sirijskog režima. Podržavamo odluke gibraltarskih vlasti koje su izvele ovu operaciju. Sve to bi trebalo da pošalje jasan signal — da je narušavanje sankcija neprihvatljivo“, istakao je on.

Ranije su mediji objavili da su vlasti Gibraltara zadržale supertanker koji je prevozio sirovu naftu u Siriju. Prema rečima glavnog ministra Gibraltara Fabijana Pikarda, takve mere su preduzete zbog „informacije koja je Vladi Gibraltara dala opravdane osnove da veruje da je brod „Grejs 1“ delovao u suprotnosti sa sankcijama EU protiv Sirije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala