Dačić za „Sputnjik“ o diplomatskom ujedinjenju Prištine i Tirane: Nema im pomoći!

© Sputnik / Dejan SimićMinistar spoljnih oslova Srbije Ivica Dačić se obraća prisutnima na prijemu
Ministar spoljnih oslova Srbije Ivica Dačić se obraća prisutnima na prijemu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priština ne može samostalno ni da vodi spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a kamoli da ima zajedničku spoljnu politiku sa Albanijom.

Ovako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Sputnjik prokomentarisao sporazum koji su potpisali predstavnici privremenih institucija Prištine i predstavnici vlasti iz Tirane, o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika, uključujući i zajedničke ambasade.

Velika nervoza

Ministar inostranih poslova Srbije ima objašnjenje za ovakve poteze:

„Fijasko, koji svakodnevno doživljava ta, takozvana, spoljna politika Prištine, od povlačenja priznanja od strane 13 država, do odbijanja članstva u Interpolu i ostalim značajnim svetskim organizacijama — očigledno stvara veliku nervozu u njihovim redovima“.

O konkretnim posledicama „ujedinjenja spoljne politike privremenih institucija Prištine i vlasti iz Tirane“, Dačić nam kaže:

„Ništa im to neće pomoći, jer će se njihovi „spoljnopolitički“ porazi nastaviti, sve dok ne shvate da moraju da budu spremni na dogovor sa Beogradom, koji je u interesu svih“.

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKBedžet Pacoli
Dačić za „Sputnjik“ o diplomatskom ujedinjenju Prištine i Tirane: Nema im pomoći! - Sputnik Srbija
Bedžet Pacoli

Svet ne sme da žmuri

Na pitanje kako bi Zapadni centri moći, koji imaju veliki uticaj na privremene institucije Prištine, trebalo da reaguju na novi potez Albanaca, šef srpske diplomatije odgovara:

„Međunarodna zajednica bi morala konačno da reaguje na očigledne pokušaje stvaranja takozvane „velike Albanije“. Taj plan i projekat se više i ne krije, niti je reč o nekakvoj tajnoj zaveri. Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih“.

Dačić je zaključio i da će Srbija nastaviti da, kao suverena država, samostalno vodi svoju spoljnu politiku.

Cilj — da deluju „kao nacija“

Inače, sporazum o ujedinjenju spoljne politike u utorak u Albaniji potpisali su „kosovski“ i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Čakaj.

Pacoli je naveo da je dogovorena bliska koordinacija „dve države“, stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmena osoblja i iskustva, a sve u cilju primene njihovih nacionalnih interesa.

„Ovo je veliki korak napred, da nastupamo zajedno pred svetom i da delujemo kao (jedna) nacija“, objasnio je Pacoli na svom profilu Tviteru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala