Biće veselo za Novu godinu! Kijev u gasnom ratu sa Rusijom „žrtvuje“ Evropu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine
Gasovod u Lavovoskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina bi posle nove godine mogla da ostane bez tranzita ruskog gasa, imajući u vidu da aktuelni ugovor traje do kraja decembra 2019. godine, što bi rezultiralo s tim da, pored Ukrajine, i potrošači iz Evrope ostanu bez tog energenta, upozorio je šef Divizije za gas ukrajinske državne gasne kompanije „Naftogas“ Andrej Favorov.

„Očekujemo da će doći do prekida isporuke gasa u trajanju od najmanje tri meseca“, precizirao je on, ali je i dodao da će Moskva zauzeti izuzetno tvrdu poziciju u pregovorima sa Kijevom, kada je reč o produžavanju ugovora o tranzitu gasa preko teritorije Ukrajine.

Kada je reč o Evropi, Favorov je pojasnio da bi do problema moglo da dođe ukoliko, do nove godine, ne bude izgrađen gasovod „Severni tok 2“, jer u tom slučaju, bez tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, jednostavno neće biti dovoljno tog energenta za sve evropske potrošače.

On je dodao i da je o tome razgovarao sa evropskim partnerima, te je ukazao i na to da je Evropa povećala svoje zalihe gasa za 15 odsto više nego što je to bio slučaj prošle godine, što govori o tome da se i Stari kontinent takođe priprema na moguću obustavu tranzita gasa.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil na cevovodu gasne stanice "Nežuhiv" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Biće veselo za Novu godinu! Kijev u gasnom ratu sa Rusijom „žrtvuje“ Evropu - Sputnik Srbija
Ventil na cevovodu gasne stanice "Nežuhiv" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini

Prema rečima ukrajinskog političara i stručnjaka za rusko-ukrajinske odnose Vadima Kolesničenka, Rusija je u više navrata saopštavala da je bila spremna na pregovore kako bi se ugovor produžio ili sklopio novi, međutim, Ukrajina je bila ta koja je želela da izvuče maksimum i to putem ucena i sa uplitanjem trećih zemalja u pregovore.

„Sve izjave ukrajinskih političara usmerene su direktno ka Evropi, kako bi naterali evropske zemlje da se priključe ovim pregovorima. To se zove ucena. Ukrajina se priprema za moguću obustavu isporuke gasa, već je spremila dovoljno zaliha, i to skoro pola milijarde kubnih metara gasa više nego prošle godine. Evropa se takođe osigurala. Svima je jasno da će do obustave doći“, smatra Kolesničenko.

On takođe tvrdi i da je ruska strana veoma sistematično vodila pregovore, ali da uslovi koje je „Gasprom“ ponudio „Naftagasu“ nisu u potpunosti odgovarali Ukrajini, stoga je i Kijev pokrenuo celu ovu priču o mogućoj krizi, kako bi upleo Evropu i iskoristio je da primora „Gasprom“ da potpiše ugovor koji, pak, nije u njegovom interesu.

Treba imati u vidu i da je šef „Gasproma“ Aleksej Miler na nedavnoj konferenciji za novinare, upitan kako će se odvijati događaji nakon 1. januara 2020. godine, šaljivim tonom odgovorio: „Prvog januara je Nova godina, novogodišnji praznik — a, ako je Nova godina, znači da će biti veselo“.

Jekaterina Orlova, takođe stručnjak za energetiku, nije toliko pesimistična, te tvrdi da će, uprkos oštrim izjavama čelnika i ukrajinske i ruske gasne kompanije, tranzit gasa nastaviti da se odvija svojim tokom.

„Iako novi ugovor neće biti potpisan, mislim da neće doći ni do kakve obustave isporuke gasa. Smatram da su reči Milera usmerene na to da na neki način stimulišu Kijev da što pre prihvati uslove koje nudi ’Gasprom‘. Stvar je u tome što je u pitanju tranzitni gas, koji bi trebalo da stigne do korisnika u Evropi, a ’Gasprom‘ se oduvek deklarisao kao pouzdani snabdevač. Mislim da je ovde samo reč o informacionom ratu“, objašnjava ona.

Podsetimo, ruski „Gasprom“ od Ukrajine još nije dobio zvanične predloge o zameni ugovora o tranzitu gasa na takozvani „svop“, čime bi Ukrajina uzimala ruski gas na granici sa Rusijom, a potom ga davala EU na zapadu zemlje, a Rusiji naplaćivala isključivo usluge transporta.

Takođe, problem je u tome što Ukrajina, prema zakonodavstvu Evropske unije, nema ovlašćenja da potpiše novi ugovor, sve dok ne istekne postojeći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala