Ana Brnabić: Važno je što je Engel saslušao Srbiju

© Tanjug / Sava RadovanovićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić kaže da je važno što je američki kongresmen Eliot Engel bio u Beogradu i što je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, iako imaju različite stavove o kosovskom pitanju — samo razgovorom se može doći do eventualnog rešenja i kompromisa.

Ona je u izjavi za televiziju „Pink“ rekla da se videla i da je kratko razgovarala sa Engelom na prijemu u američkoj ambasadi i da joj je preneo utiske razgovora sa predsednikom Vučićem, koji je ocenio kao — iskren, otvoren i dobar.

„Pozitivno je što je Engel rekao da je sastanak bio iskren, otvoren, dobar. Mi imamo različite stavove, ali je njegova poseta pokazatelj da se stav Srbije sluša i uvažava. Vidi se koliko je važno ljudima da razgovaraju sa predsednikom Vučićem, jer ga vide kao deo rešenja, a ne kao deo problema“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je izjavila i da je poseta američkog kongresmena nju lično iznenadila i da je razmišljala da će to predsedniku Vučiću biti težak sastanak, jer Engel važi za najvećeg zagovornika samoproglašene nezavisnosti Kosova i za najvećeg zaštitnika privremenih institucija Prištine.

Prijatelj Prištine nije neprijatelj Srbije

Engelu je premijerka Srbije rekla i da je Srbiji potrebna sva podrška, uključujući i njegovu podršku, i da je od njega čula da to što je prijatelj Prištine — ne znači i da je neprijatelj Srbije.

„Mislim da je to pokazatelj jedne drugačije Srbije, koja je jača, koja ima kredibilitet, Srbije koja je deo rešenja, a ne deo problema, Srbije koja je pokazala da treba sa njom da se razgovara. Čak i ako ste najveći lobista takozvanog Kosova, bez Srbije ta vaša ’beba‘ — ne može da ima budućnost“, navela je Brnabićeva.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAmerički kongresmen Eliot Engel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Ana Brnabić: Važno je što je Engel saslušao Srbiju - Sputnik Srbija
Američki kongresmen Eliot Engel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitana da li je Engel razumeo šta se dešava na Kosovu i Metohiji i ko zapravo sprečava dijalog, premijerka je rekla da to ne zna, jer nije bila prisutna razgovoru Engela i predsednika Srbije.

Da li je shvatio?

„Ne znam da li je shvatio do koje mere su privremene institucije Prištine sprečila dijalog i do koje mere su protiv bilo kakvog kompromisa i rešenja i da je jedino što oni rade u poslednjih nekoliko meseci jeste da pokušavaju da isprovociraju Beograd i da izazovu sukob i nestabilnost“, navela je ona.

Za premijerku je obeshrabrujuće što je iz razgovora sa Engelom mogla da zaključi da on ne misli da je rešenje za kosovsko pitanje na pomolu i da je blizu kompromis, pa čak i nastavak dijaloga.

„To je zabrinjavajuće, jer je dijalog bio jedino vreme u kome smo mogli da kontrolišemo situaciju na Kosovu i Metohiju, u smislu bezbednosti Srba“, rekla je premijerka i dodala da se ispostavlja da je tačno ono što je rekao predsednik Vučić — da mi nismo ni blizu nastavka dijaloga sa Prištinom.

Ništa bez EU

Upitana da li će SAD biti ključni faktor za rešenje kosovskog problema i da li će EU biti gurnuta u stranu, ona je rekla da na tome SAD i privremene institucije Prištine insistiraju.

„Nama je to prihvatljivo, samo ako imamo i uključene i druge zemlje SB UN, koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Naša destinacija je EU i ovo je pitanje bezbednosti Evrope — i EU i dijalog mora da bude pod okriljem EU“, zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala