U Rusiji pronađen tenk iz Drugog svetskog rata

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaTeški sovjetski tenk KV-1 za vreme Drugog svetskog rata
Teški sovjetski tenk KV-1 za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rostovskoj oblasti Rusije na granici sa Ukrajinom istražitelji su pronašli sovjetski teški tenk KV-1 iz Drugog svetskog rata, zajedno sa ostacima posade, prenosi „Rosijska gazeta“.

Pretpostavlja se da je borbeno vozilo izgubljeno u leto 1943. godine, tokom probijanja nemačke odbrane za vreme ofanzivne operacije Južnog fronta.

Prema rečima rukovodioca istraživačkog udruženja „Mijus front“ Andreja Kudrjakova, KV-1 je, sudeći po pronađenim delovima, prvo naleteo na protivtenkovsku minu, nakon čega su ga uništili nemački avioni.

Objava koju deli Mius Front (@mius_front) dana

Kako pretpostavljaju istraživači, tenk je bio deo 62. teške tenkovske brigade i izgubljen je u borbama 18. avgusta 1943. godine. Prema dokumentima, tog dana je brigada u napadu nemačke avijacije i artiljerije izgubila 15 vozila.

„U svakom slučaju, prema pronađenim detalji možemo da utvrdimo istoriju vozila i njegove posade“, zaključio je Kudrjakov.

Tenk KV-1 (nazvan po sovjetskom partijskom državniku Klimentu Vorošilovu) je teški tenk iz vremena Drugog svetskog rata, naoružan topom kalibra 76 milimetara. Proizvodio se od avgusta 1939. do avgusta 1942. godine, a korišćen je i u ratu sa Finskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala