Šojgu: Sa zapaljene podmornice prvo evakuisan civil

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz zapaljenog odeljenja podmornice ruske mornarice prvo je evakuisan civil i za njim zatvoreno okno, saopštio je na ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa članovima komisije za utvrđivanje uzroka požara na istraživačkoj podmornici u Severomorsku.

„U kritičnoj situaciji mornari su se poneli junački. Iz odeljenja zahvaćenog požarom prvo su evakuisali civilnog predstavnika industrije, zatvorili za njim otvor, kako bi sprečili širenje vatre po čitavoj podmornici, a sami se do kraja borili za opstanak broda“, rekao je Šojgu.

On je naglasio da su „cenom svojih života izvršili težak zadatak — likvidirali žarište požara i spasili svoje drugove i podmornicu“.

Ministar je dodao da su se u podmornici nalazili vrhunski vojni specijalisti i profesionalci koji su izvodili važna istraživanja Zemljine hidrosfere.

Svi poginuli oficiri dobiće državno ordenje, dodao je Šojgu.

„Sedmorica poginulih bili su kapetani prve klase, a trojica kapetani druge klase. Dvojica su bila heroji Rusije. Svi poginuli oficiri dobiće državne nagrade“, rekao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. Istražni komitet Rusije je počeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara. Putin je u utorak naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da lično ode u Severomorsk i sasluša izveštaje o uzrocima incidenta, kao i da pomogne i pruži podršku porodicama poginulih mornara. Šojgu je jutros stigao u Severomorsk, gde je održao sastanak sa članovima komisije za utvrđivanje uzroka požara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala