Slovenija želi mesto komesara za proširenje u EK

© AFP 2023 / JURE MAKOVECLjubljana
Ljubljana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenija je zainteresovana za mesto evropskog komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, izjavio je danas premijer te zemlje Marjan Šarec.

„Jedan od resora koji nas interesuje, jeste onaj za proširenje. Više puta smo naglasili da poznajemo Zapadni Balkan i da tu možemo da damo naš doprinos“, rekao je Šarec novinarima u Novom Mestu.

On je dodao da Slovenija može da bude zadovoljna raspodelom ključnih pozicija u evropskim institucijama na nedavno završenom samitu EU i poručio da od nove Komisije očekuje „više aktivnosti u širenju EU na Zapadnom Balkanu“, kao i napredak u nekim drugim pitanjima, prenosi „Hina“.

Novinari su Šareca pitali na svečanosti, organizovanoj povodom puštanja u pogon serijske proizvodnje novog „Renoovog“ modela „klio“ u fabrici automobila „Revoz“, kako komentariše ponašanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji se u Briselu, kako su naveli, „jako trudio da dobije poziciju za sebe lično“.

Šarec je, kako prenosi slovenačka agencija STA, rekao da je o tome sve već rekao francuski predsednik Emanuel Makron.

Pre postizanja dogovora na samitu EU mediji su spominjali Plenkovića u kontekstu izjave Makrona da za neuspeh pregovora krivi pojedine lidere iz redova evropskih narodnjaka, koji svoje lične ambicije stavljaju ispred opšteg interesa.

„Naš kredibilitet je duboko narušen. Taj neuspeh je ukorenjen u podelama i ponekad je povezan s ličnim ambicijama koje nisu imale razloga da budu na stolu“, rekao je Makron, a mediji su preneli da je ta izjava bila usmerena upravo na Plenkovića.

Što se tiče tužbe Slovenije protiv Hrvatske oko arbitraže na sudu EU u Luksemburgu, gde postupak počinje za nekoliko dana, Šarec je novinarima rekao da se odluka suda ne može predvideti i da postupak na sudu ne može da komentariše.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala