Putin otkrio šta dovodi do rasta napetosti u svetu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uporna nespremnost niza zemalja da usvoje multipolarnost sveta dovodi do povećanja napetosti i podrivanja strateške stabilnosti, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na Forumu „Razvoj parlamentarizma“ koji se održava od 1. do 3. jula.

„Savremenom svetu su potrebne široka saradnja, otvorena i slobodna razmena mišljenja, izgradnja poverenja i potraga za uzajamnim razumevanjem. Njegova globalna agenda je složena i kontroverzna. Ona je ispunjena velikim izazovima i stvarnim, a ne izmišljenim pretnjama, na koje se mogu dati efikasni odgovori samo ukoliko čitava međunarodna zajednica prepozna te pretnje u težnjom država da razmatraju i pronađu kolektivna rešenja za zajedničke teške probleme u svetu koji se brzo menja“, istakao je Putin.

„Tako je njegova transformacija u multipolarnost već očigledna, dok uporna nespremnost nekih zemalja da prihvate tu novu stvarnost dovodi do povećanja konfrontacije na našoj planeti, ignorisanja međunarodnog prava i podrivanja strateške stabilnosti — sve to sprečava zajednički rad“, naglasio je ruski predsednik.

Putin smatra da će vraćanjem koncepata kao što su suverenitet i pravo naroda na osobenost svog puta u centar diskusije o obnovljenom modelu globalnog razvoja biti moguće „sklapati radne sporazume i usvajati ne samo deklaracije na međunarodnim forumima i sastancima lidera, već i obavezna pravila zasnovana na interesima država i njihovoj zajedničkoj odgovornosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala