Lavrov o američkom „dogovoru veka“

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvobitni elementi američkog „dogovora veka“ o rešenju bliskoistočne krize u suprotnosti su sa odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U vezi sa tim, Lavrov je na konferenciji za medije u Moskvi naveo da još niko nije video takozvani dogovor veka.

„Preliminarno ću reći da ovaj ekonomski deo, kao što sam već pomenuo, predviđa ulaganje od oko 50 milijardi dolara. U Palestinu oko polovine ove sume, a preostalih 25 milijardi dolara uložiće se u infrastrukturu onih zemalja u kojima se dugi niz godina nalaze palestinske izbeglice“, rekao je ruski ministar.

„Ako je svrha da te izbeglice tamo ostanu zauvek i da odgovarajuće zemlje za to dobiju određene finansijske injekcije, onda je već to samo u suprotnosti sa odlukama Saveta bezbednosti UN koje predviđaju, između ostalog, i takvu palestinsku državu koja će moći da prima izbeglice iz zemalja u kojima se oni sada nalaze“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, dok se ne vidi celokupna slika američkog predloga, veoma je teško izvući konačne zaključke.

„Stoga želimo da nam američke kolege objasne ceo njihov plan, a ne da pokušavaju da nam deo po deo pokazuju neke svoje ideje“, istakao je on.

Savetnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džered Kušner je 25. juna predstavio prvu fazu novog američkog plana za Bliski istok, koji su arapski mediji nazvali „dogovorom veka“. Plan je da se tokom deset godina investira 50 milijardi dolara u ekonomski razvoj palestinskih teritorija i susednih arapskih zemalja, kao i u njihovu integraciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala