Komandant borbene grupe EU „osmotrio“ srpsku vojsku

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaDesant Rečne flotile
Desant Rečne flotile  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant borbene grupe Evropske unije „Helbrok“, brigadni general Georgios Bosmalis iz Oružanih snaga Grčke, posetio je bazu „Jug“ i poligon „Borovac“, gde je prisustvovao evaluaciji snaga Vojske Srbije za učešće u ovoj borbenoj grupi, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Tokom posete se brigadni general Bosmalis uverio u visok stepen osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i izrazio zadovoljstvo nivoom obučenosti, zalaganja i motivisanošću pripadnika evaluiranih jedinica.

Borbena grupa „Helbrok“ je jedna od borbenih grupa Evropske unije spremna za angažovanje u njenim operacijama i misijama.

Borbenu grupu „Helbrok“ inicijalno su formirale Grčka, kao vodeća država, Rumunija, Bugarska i Kipar 2007. godine i od tada je više puta bila u pripravnosti za angažovanje.

Srbija je pristupila ovoj borbenoj grupi 2016. godine potpisivanjem tehničkog sporazuma sa zemljama-članicama.

Učešćem snaga Vojske Srbije u borbenim grupama Evropske unije potvrđuje se opredeljenost Srbije za deljenje odgovornosti kada je u pitanju bezbednost u regionu i šire.

U prvoj polovini 2020. godine u pripravnosti za angažovanje ove borbene grupe nalaziće se pet štabnih oficira, vod Vojne policije i tim za civilno-vojnu saradnju iz Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala