Kako su Srbi „smečovali“ i najveće svetske sile

© Tony O'BrienNovak Đoković proslavlja pobedu u finalu Vimbldona
Novak Đoković proslavlja pobedu u finalu Vimbldona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vimbldon je potvrdio da Rolan Garos nije bio slučajnost. Srbija je definitivno teniska sila, o čemu se naveliko pričalo tokom pariskog gren slema.

Ako smo se pitali da li je to onaj odozgo tako složio kockice da u isto vreme stasa jedna izuzetna generacija tenisera i šta posle njih, izgleda da smo dobili odgovor. Tiho, bez velike priče, stasala je nova generacija spremna da Srbiju i dalje visoko drži na teniskoj mapi sveta.

Naš poznati teniski stručnjak, savezni kapiten sa najdužim stažom u istoriji jugoslovenskog i srpskog tenisa Radmilo Armenulić smatra da sasvim sigurno možemo reći da je Srbija svetska teniska sila.

„Uvek posle određenog broja godina pojave se talenti. To se desilo kod nas, pre svega sa Novakom, Tipsarevićem, Troickim, Krajinovićem. To su sve talenti. Naravno, neko je veći, neko nešto manji, ali u svakom slučaju, mi smo postali, može se slobodno reći, teniska sila, ili velesila, s obzirom na to da među 100 tenisera imamo sada pet igrača, što je jako bitno“, kaže Armenulić za Sputnjik.

Ruše sve rekorde

Uz neprikosnovenog svetskog broja jedan, Novaka Đokovića, koji je 258. nedelju na vrhu ATP liste, među prvih sto su i Laslo Đere koji je teniski svet iznenadio osvajanjem turnira u Riju, sada 35. na svetu, Dušan Lajović 36. igrač sveta, Filip Krajinović je na 52. mestu, dok je Miomir Kecmanović posle prvog ATP finala i uspeha u Antaliji skočio za čak 15 mesta i sada je 67.

© AP Photo / Mark SćiefelbeinNovak Đoković nakon osvojene titule u Melburnu
Kako su Srbi „smečovali“ i najveće svetske sile - Sputnik Srbija
Novak Đoković nakon osvojene titule u Melburnu

Za jednu malu zemlju uspeh je već bila činjenica da je u Parizu imala čak osam tenisera i teniserki u glavnom žrebu. Ista slika se ponovila i na Vimbldonu i to ne samo po broju učesnika. Na oba gren slema u drugo kolo se plasiralo njih petoro, a u Parizu u trećem kolu od ukupno 32 takmičara četiri su bila iz Srbije.

O kakvom uspehu je reč, najbolje govore porazi u prvom kolu Vimbldona dvostruke gren slem šampionke iz prošle godine Naomi Osake, mladih teniskih lavova, označenih naslednicima neprikosnovene teniske trojke na vrhu, Aleksandra Zvereva, Stefanosa Cicipasa, Dominika Tima, koji su među prvih deset na ATP listi, ali i veterana Venus Vilijams i Grigora Dimitrova, od kojih se očekivalo da zagaze u drugu nedelju Vimbldona.

Dakle, slučajnosti kada su Srbi u pitanju — nema.

Više nismo izuzeci

Armenulić kaže da ga jedino malo brine ženski tenis, gde posle Ivanovićeve i Jankovićeve nemamo velikog uspeha. Praktično, imamo samo Krunićevu i Jorovićevu, koja je na 99. mestu na VTA listi i naša je jedina teniserka među 100. Na ostale, na Danilovićevu, smatra naš poznati teniski stručnjak, moraćemo još da sačekamo.

Da smo sportska nacija nije nikakva novost, ali da smo teniska, to je uvek bilo upitno, uprkos velikim uspesima Novaka Đokovića, Ane Ivanović, Jelene Janković, a pre toga Monike Seleš i Bobe Živojinovića. Ipak smo računali da su to izuzeci koji potvrđuju pravilo da jedna mala i ekonomski nejaka zemlja ne može biti jaka u individualnom sportu koji iziskuje ogromna ulaganja.

Međutim, najnoviji rezultati su pokazali da su nova lica među prvih 100 samo potvrda da veliki uspesi generacije, koja je i osvajač Dejvis kupa, nisu bili slučajni i da ne treba brinuti zbog smene generacija.

Armenulić kaže da trenutne rezultate naših tenisera možemo nazvati velikim uspehom.

© AP Photo / Claude ParisDušan Lajović, srpski teniser
Kako su Srbi „smečovali“ i najveće svetske sile - Sputnik Srbija
Dušan Lajović, srpski teniser

„Videćemo kako će sve to dalje da se razvija, ali u svakom slučaju, imamo mlade igrače i ne treba brinuti u narednih šest-sedam godina za naš tenis“, ocenio je poznati stručnjak.

Novak kao uzor

Na pitanje da li su, pre svih, Novakovi uspesi bili motivacija ostalima da na profesionalni tenis ne gledaju kao na zabranu moćnih i bogatih iz zemalja sa teniskom tradicijom, on kaže da je to nesumnjivo.

„Apsolutno je tačno da su mladi ljudi gledajući Đokovića poželeli da postignu sličan uspeh i da su krenuli. Tako smo došli do te nove generacije. Sigurno je da je Novak povukao tu generaciju. To se tako i ranije dešavalo i to je sasvim normalna stvar, tako da očekujem da se pojave još neki mlađi talenti sa 15-16 godina. Imamo već takvog, Miladinovića koji je jako talentovan. Sedamnaesta mu je godina. Tako da nas, da kažem, očekuje svetla teniska budućnost“, mišljenja je Armenulić.

Na činjenicu da čak petoro od osmoro naših učesnika Vimbldona i Rolan Garosa dolazi iz malih mesta — Đere je u pohode na teniske vrhove krenuo iz Sente, Lajović iz Stare Pazove, Krajinović iz Sombora, a Ivana Jorović iz Čačka, sagovornik Sputnjika ne gleda sa iznenađenjem.

„Jednostavno, pojavili su se talenti u manjim mestima. Nije to ništa čudno. To se dešava i u Americi. Ni Sampras, ni Mekinro nisu iz Njujorka. Pojavljuju se iz manjih mesta gde se više trenira, gde ima manje razonode u odnosu na Beograd, tako da mislim da je to skoro normalna stvar“, zaključio je Armenulić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala