Italijanski sud ukinuo pritvor Nemici koja je spasavala migrante

© AP Photo / Matteo GuidelliKarola Rakete
Karola Rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski sudija Alesandra Vela je presudila da nemački kapetan broda Karola Rakete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tokom vikenda, rekavši kako je vršila svoju dužnost u zaštiti života.

Rakete, 31-godišnja Nemica, nije poslušala naredbe italijanskih oružanih snaga i uplovila je u luku Lampeduzu u subotu, pri tome udarivši u policijski patrolni čamac. Ona je brodom „Si Voč“ na kopno dovezla 41 afričkog ilegalnog migranta, koje je pokupila na moru, prenosi „Indeks“.

Raketeova je odmah privedena i stavljena u kućni pritvor.

Sudija Vela je presudila da je Karola Rakete vršila svoju dužnost, te da nije počinila bilo kakvo nasilje. Tom odlukom sudije zadat je udarac italijanskom antiimigrantskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju.

Nemicu možda optuže za pomaganje migrantima

Raketeova je i dalje suočena s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Aleksandra Vela naredila njeno trenutno puštanje na slobodu.

Salvini je u saopštenju poručio kako se nadao oštrijem odgovoru italijanskog pravosudnog sistema i obećao da će prognati Karolu Rakete što je pre moguće.

Aktivnosti Karole Rakete izazvale su spor između Italije, sa jedne strane, i Nemačke i Francuske, sa druge strane, i još jednom upozorile na nemoć Evrope da usvoji jedinstvene imigrantske propise. Raketeova se juče pojavila pred sudom u Agriđentu i izvinila se što je udarila u patrolni čamac, rekavši kako je to bila nesreća, te da je njena jedina briga dobrobit migranata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala