„Indeks“: Hrvatskom vlada zločinačka organizacija

Pratite nas
Za danas zakazana sednica Vlade Hrvatske je otkazana, a nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem ministar Lovre Kuščević je novinarima rekao da ne namerava da podnese ostavku, što ukazuje na to da Plenković nema nameru da posmenjuje korumpirane ministre, kako konstatuje hrvatski portal „Indeks“.

Pod naslovom „Kriminalna organizacija na vlasti: Sve afere Plenkovićevih ministara“, portal piše da količina medijski dokazanog kriminala u koji su se upleli Plenkovićevi ministri i njegov blagoslov aferama dovode do zaključka koji se ne može lepše napisati, već da „Hrvatskom vlada zločinačka organizacija“.

Navodeći samo afere zbog kojih bi Plenkovićevi ministri trebalo da završe ne samo van Vlade, već i na višegodišnjim robijama i sa oduzetom imovinom, „Indeks“ među prvima navodi ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, za kog pišu da je „mrtav hladan“ u imovinsku kartu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata, umesto 1.587 kvadrata, koliko zaista ima.

Roštilj od 120 kvadrata

Kada je, kažu, otkriven, upisao je ispravnu površinu, ali vrednost nekretnine ostala je ista — skromnih 950.000 kuna. Otkrivaju da na istom mestu Tolušić ima još jednu kuću koju nije prijavio, a objekat od 120 kvadrata proglasio je roštiljem.

CC0 / / Rebra na roštilju
„Indeks“: Hrvatskom vlada zločinačka organizacija - Sputnik Srbija
Rebra na roštilju

Na spisku „Indeksa“ je i ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, koja je nedavno u Vinkovcima pregazila devojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu, a u njenom dvorištu je otkriven luksuzni „mercedes“ vredan najmanje 50.000 evra. Otkriveno je da je automobil unajmljen od firme „Džoli autolajn“ vlasnika Josipa Stojanovića, koji je nedavno pobedio na tenderu za nove autobuse u Splitu finansiranom novcem Evropske unije.

Plenkovićev ministar državne imovine Goran Marić uspeo je da na svojoj kući u Živogošću udvostruči površinu, ali njena vrednost je ostala ista — samo 850.000 kuna za 245 kvadrata. Ministar je, tvrde, skrivao i prihode od iznajmljivanja te kuće turistima. „Indeks“ otkriva i da je poslovnim akrobacijama u saradnji s bivšom firmom i franjevcima uspeo sina da smesti u stan vredan 2,5 miliona kuna.

Avioni, nekretnine...

Na spisku „Inedksa“ našao se i ministar finansija Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz „Agrokora“, i sa svojom bivšom firmom, odnosno njenim tadašnjim vlasnikom Ivicom Todorićem, nastavio da sarađuje, a o toj saradnji je lagao čak i Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa i to u vreme donošenja „Leks Agrokora“.

Ministar uprave Lovro Kuščević je u hrvatskoj javnosti podigao prašinu jer nikako nije mogao da objasni kako je legalno uspeo da prikupi ogroman broj nekretnina na Braču. Otkriveno je da mu je sudija Domić u samo jednom danu dosudila čak četiri parcele različitih vlasnika. Zbog takvih postupaka, sudiji s Brača se i danas sudi, a Kuščević ni posle 11 godina nije stigao da upiše vilu u katastarske knjige. Prema nekim indicijama, Kuščević je vlasnik i kuće u uvali Grška koja se vodi na njegovog šogora.

© AP Photo / Ariel Schalit,Izraelski F-16
„Indeks“: Hrvatskom vlada zločinačka organizacija - Sputnik Srbija
Izraelski F-16

Ministar odbrane Damir Krstičević je dao sve od sebe da Hrvatska od Izraela kupi polovne borbene avione „F-16 Barak“. U tome bi i uspeo da SAD nisu zabranile prodaju. Krstičević je, navodi se, bio poslovno povezan s firmom „M San grupa“, a jedna od članica te grupe KING ICT u vreme i nakon završetka tendera za nabavku borbenih aviona radila je s kompanijom „Izrael aerospejs industriz“, koja je sa još jednom firmom dogovora prodaju aviona Hrvatskoj.

Povlastice za „branitelje“

Tomo Medved kao ministar branitelja ostvaruje povlastice svakim povećanjem prava veteranima i članovima njihovih porodica. U mandatu Tome Medveda napredovali su i članovi njegove porodice, pa je tako njegov nećak naglo postao načelnik policijske stanice, a sin je dobio posao u AKD-u koji intenzivno sarađuje s Ministarstvom branitelja.

S aferama je povezan i Davor Božinović, nekadašnji šef Plenkovićevog kabineta, a danas ministar unutrašnjih poslova. Učestvovao je, na primer, u organizaciji sastanaka između uprave „Agrokora“ i Vlade. I — lagao o tome. Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa dostavio je nepotpun popis održanih sastanaka i tako skrivenim informacijama spasavao ministra finansija Zdravka Marića i eks ministarku Martinu Dalić, kao i premijera Plenkovića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala