Kao na drugoj planeti: Putovanje kroz pejzaže Kirgistana

Pratite nasTelegramOdyssey
Talentovani fotograf Albert Dros iz Holandije posetio je Kirgistan i napravio seriju sjajnih fotografija. Niz predela pod nazivom „Kirgistan – lepota juga“ pokazuje neverovatnu prirodu ove zemlje.

„Kada sam prvi put bio u Kirgistanu, nisam video mnogo. Drugi put sam otišao na južnu obalu, gde sam video divne kanjone. Ovaj put sam odlučio da otkrijem južnu republiku za sebe“, napisao je Albert Dros na svojoj veb-stranici.

Niz predela pod nazivom „Kirgistan – lepota juga“ pokazuje neverovatnu prirodu ove zemlje.

Kako kaže Holanđanin, tokom putovanja oko Oszinskog regiona video je Lenjinov vrh, obišao rezervat Arslanbob i jezero Sara-Čelek. Pored toga, fotograf je snimio nekoliko slika u blizini Biškeka. Njegove impresije dočaravaju magične fotografije koje su u našoj galeriji.

© Foto : Albert DrosLenjinov vrh prostire se na 7.134 metara u provinciji Gorno-Badahšan
Lenjinov vrh prostire se na 7.134 metara u provinciji Gorno-Badahšan - Sputnik Srbija
1/16
Lenjinov vrh prostire se na 7.134 metara u provinciji Gorno-Badahšan
© Foto : Albert DrosKirgistanski noćni prizor viđen kroz objektiv holandskog fotografa.
Kirgistanski noćni prizor viđen kroz objektiv holandskog fotografa. - Sputnik Srbija
2/16
Kirgistanski noćni prizor viđen kroz objektiv holandskog fotografa.
© Foto : Albert DrosPogled na Lenjinov vrh, koji se nalazi na granici Kirgistana i Tadžikistana i koji je druga najviša tačka obe zemlje.
Pogled na  Lenjinov vrh, koji se nalazi na granici Kirgistana i Tadžikistana i koji je druga najviša tačka obe zemlje. - Sputnik Srbija
3/16
Pogled na Lenjinov vrh, koji se nalazi na granici Kirgistana i Tadžikistana i koji je druga najviša tačka obe zemlje.
© Foto : Albert DrosOko 80 odsto površine države čine planine visoke preko 1.500 metara, a skoro polovina njih je visoka preko 3.000 metara.
Oko 80 odsto površine države čine planine visoke preko 1.500 metara, a skoro polovina njih je visoka preko 3.000 metara. - Sputnik Srbija
4/16
Oko 80 odsto površine države čine planine visoke preko 1.500 metara, a skoro polovina njih je visoka preko 3.000 metara.
© Foto : Albert DrosLenjinov vrh ima daleko više uspona nego bilo koji vrh od 7000 metara ili više, a svake godine stotine planinara stignu do vrha.
Lenjinov vrh ima daleko više uspona nego bilo koji vrh od 7000 metara ili više, a svake godine stotine planinara stignu do vrha. - Sputnik Srbija
5/16
Lenjinov vrh ima daleko više uspona nego bilo koji vrh od 7000 metara ili više, a svake godine stotine planinara stignu do vrha.
© Foto : Albert DrosZbog dominantnog planinskog terena u državi, manje od 8 odsto zemljišta se obrađuje, a obradivo zemljište je skoncentrisano u severnim nizijama i u džepovima doline Fergana.
Zbog dominantnog planinskog terena u državi, manje od 8 odsto zemljišta se obrađuje, a obradivo zemljište je skoncentrisano u severnim nizijama i u džepovima doline Fergana. - Sputnik Srbija
6/16
Zbog dominantnog planinskog terena u državi, manje od 8 odsto zemljišta se obrađuje, a obradivo zemljište je skoncentrisano u severnim nizijama i u džepovima doline Fergana.
© Foto : Albert DrosVarošica Sari-Taš, koja iako ima samo nekoliko kafića i prodavnica, benzinsku stanicu i pet hostela, to je važan saobraćajni čvor koji povezuje Kinu, Kirgistan i Tadžikistan.
Varošica Sari-Taš, koja iako ima samo nekoliko kafića i prodavnica, benzinsku stanicu i pet hostela, jeste važan saobraćajni čvor koji povezuje Kinu, Kirgistan i Tadžikistan.  - Sputnik Srbija
7/16
Varošica Sari-Taš, koja iako ima samo nekoliko kafića i prodavnica, benzinsku stanicu i pet hostela, to je važan saobraćajni čvor koji povezuje Kinu, Kirgistan i Tadžikistan.
© Foto : Albert DrosKirgistan ima velike rezerve ruda metala, među kojima su zlato i retki metali.
Kirgistan ima velike rezerve ruda metala, među kojima su zlato i retki metali.  - Sputnik Srbija
8/16
Kirgistan ima velike rezerve ruda metala, među kojima su zlato i retki metali.
© Foto : Albert DrosVećina stanovništva koncentrisana je u planinskim kotlinama i pograničnim područjima, koja se nastavljaju na nizije i prigorja u susednim državama.
Većina stanovništva koncentrisana je u planinskim kotlinama i pograničnim područjima, koja se nastavljaju na nizije i prigorja u susednim državama. - Sputnik Srbija
9/16
Većina stanovništva koncentrisana je u planinskim kotlinama i pograničnim područjima, koja se nastavljaju na nizije i prigorja u susednim državama.
© Foto : Albert DrosRaspad Sovjetskog Saveza teško je pogodio kirgistansku privredu. Glavni sektori su poljoprivreda i rudarstvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektranama.
Raspad Sovjetskog Saveza teško je pogodio kirgistansku privredu. Glavni sektori su poljoprivreda i rudarstvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektranama. - Sputnik Srbija
10/16
Raspad Sovjetskog Saveza teško je pogodio kirgistansku privredu. Glavni sektori su poljoprivreda i rudarstvo. Izvozi se i električna energija proizvedena u hidroelektranama.
© Foto : Albert DrosU 2013. i 2014. godini, energetski sektor je primio najveću količinu finansija za razvoj zaštite od klimatskih promena.
U 2013. i 2014. godini, energetski sektor je primio najveću količinu finansija za razvoj zaštite od klimatskih promena.  - Sputnik Srbija
11/16
U 2013. i 2014. godini, energetski sektor je primio najveću količinu finansija za razvoj zaštite od klimatskih promena.
© Foto : Albert DrosPisana istorija Kirgistana stara je preko 2000 godina i obuhvata različite kulture i carstva. Iako geografski izolovan svojim visoko planinskim terenom, koji je pomogao očuvanju drevne kulture, Kirgistan se nalazio na raskršću nekoliko velikih civilizacija kao deo Puta svile i drugih komercijalnih i kulturnih puteva.
Pisana istorija Kirgistana stara je preko 2000 godina i obuhvata različite kulture i carstva. Iako geografski izolovan svojim visoko planinskim terenom, koji je pomogao očuvanju drevne kulture, Kirgistan se nalazio na raskršću nekoliko velikih civilizacija kao deo Puta svile i drugih komercijalnih i kulturnih puteva. - Sputnik Srbija
12/16
Pisana istorija Kirgistana stara je preko 2000 godina i obuhvata različite kulture i carstva. Iako geografski izolovan svojim visoko planinskim terenom, koji je pomogao očuvanju drevne kulture, Kirgistan se nalazio na raskršću nekoliko velikih civilizacija kao deo Puta svile i drugih komercijalnih i kulturnih puteva.
© Foto : Albert DrosIako dugo nastanjen nizom nezavisnih plemena i klanova, Kirgistan je povremeno bio pod stranom dominacijom i stekao suverenitet kao nacionalna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
Iako dugo nastanjen nizom nezavisnih plemena i klanova, Kirgistan je povremeno bio pod stranom dominacijom i stekao suverenitet kao nacionalna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.  - Sputnik Srbija
13/16
Iako dugo nastanjen nizom nezavisnih plemena i klanova, Kirgistan je povremeno bio pod stranom dominacijom i stekao suverenitet kao nacionalna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
© Foto : Albert DrosMeđu zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije, Kirgistan je treći najranjiviji posledicama klimatskih promena, kao što su promene u vremenskim obrascima koji bi mogli dovesti do produženih perioda padavina i suša.
Među zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije, Kirgistan je treći najranjiviji  posledicama klimatskih promena, kao što su promene u vremenskim obrascima koji bi mogli dovesti do produženih perioda padavina i suša. - Sputnik Srbija
14/16
Među zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije, Kirgistan je treći najranjiviji posledicama klimatskih promena, kao što su promene u vremenskim obrascima koji bi mogli dovesti do produženih perioda padavina i suša.
© Foto : Albert DrosBudući da se Kirgistan nalazi u planinskom regionu, zemlja je osetljiva na klimatske rizike kao što su poplave, klizišta, lavine, snežne oluje itd.
Budući da se Kirgistan nalazi u planinskom regionu, zemlja je osetljiva na klimatske rizike kao što su poplave, klizišta, lavine, snežne oluje itd. - Sputnik Srbija
15/16
Budući da se Kirgistan nalazi u planinskom regionu, zemlja je osetljiva na klimatske rizike kao što su poplave, klizišta, lavine, snežne oluje itd.
© Foto : Albert DrosPromene u ekološkim zonama mogu prouzrokovati veće ugroženosti biljaka i nemogućnost određenih biljnih vrsta da se prilagode novim klimatskim uslovima, čime se stvara mogućnost gubitka šumskih resursa, kao što su ogrevno drvo, voće i lekovito bilje.
Promene u ekološkim zonama mogu prouzrokovati veće ugroženosti biljaka i nemogućnost određenih biljnih vrsta da se prilagode novim klimatskim uslovima, čime se stvara mogućnost gubitka šumskih resursa, kao što su ogrevno drvo, voće i lekovito bilje.  - Sputnik Srbija
16/16
Promene u ekološkim zonama mogu prouzrokovati veće ugroženosti biljaka i nemogućnost određenih biljnih vrsta da se prilagode novim klimatskim uslovima, čime se stvara mogućnost gubitka šumskih resursa, kao što su ogrevno drvo, voće i lekovito bilje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala