Broj poginulih u poplavama u Rusiji dostigao 20

© Sputnik / Kirill Šipicin / Uđi u bazu fotografijaCivili i pripadnici spasilačke službe pored uništenih kuća nakon poplava u Irkutskoj oblasti
Civili i pripadnici spasilačke službe pored uništenih kuća nakon poplava u Irkutskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poplavama u Irkutskoj oblasti Rusije poginulo je 20 osoba, saopštio je za Sputnjik portparol hitne službe regiona.

Još se ne zna šta je sa osmoro meštana.

Pres-služba regionalne vlade saopštila je da je potopljeno između tri i četiri hiljade kuća u Nižnjeudinskom, Tajšetskom i Tulunskom rejonu, gde živi više od 8.000 ljudi.

U regionu se nastavljaju operacije traganja i spasavanja, prate ekološki pokazatelji, specijalne službe obnavljaju snabdevanje električnom energijom, čiste ulice, vojska pomaže u evakuaciji ugroženih, distribuira hleb i čistu vodu za piće.

Poplave u Irkutskoj oblasti

Obilne kiše u Irkutskoj oblasti dovele su do porasta nivoa reka. Nivo vode u rekama je mnogo veći od kritičnog nivoa. U regionu je delimično uništena saobraćajna infrastruktura. Na desetine naselja nalazi se u zoni katastrofe, a više od 6.700 kuća je poplavljeno.

Režim vanredne situacije uveden je u Irkutskoj oblasti zbog poplava u šest regiona: Tulunskom, Čunskom, Nižnjeudinskom, Tajšetskom, Ziminskom i Kujtunskom. U ovom trenutku vodostaj reka opada, a situacija se stabilizuje.

Za žrtve se prikuplja humanitarna pomoć, a već je isporučena roba iz državnih robnih rezervi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 29. juna posetio mesto nesreće. Putin je naložio da se ljudi informišu o centrima za privremeni smeštaj, deca pošalju u letnje kampove i da se pripremi akcioni plan za obnovu stanova u najskorije vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala