Vremenska mašina iz Teherana? Iran „kršio sporazum i pre nego što je postojao“?!

© AP Photo / (Iranian Presidency Office Hasan Rohani
Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se Iran „igra vatrom“ nakon što je Teheran objavio da je probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma koja su predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama.

Na pitanje novinara da li ima poruku za Teheran, Tramp je odgovorio da nema, ali da Iran „zna šta radi“ i da se „igra vatrom“, preneo je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif jednom rečju je danas izrazio neslaganje sa stavom Bele kuće u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

„Ozbiljno?“, napisao je Zarif na Tviteru, reagujući na saopštenje Bele kuće da „postoji blaga sumnja da je čak i pre postojanja sporazuma, Iran kršio njegove odredbe“.

​Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je juče da je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma koja su predviđena nuklearnim sporazumom.

Prethodno je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio da su premašena ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma ustanovljena sporazumom iz 2015. godine.

Prema sporazumu, Iran se obavezao na ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma, prenela je agencija AP.

Zarif je na novinarsko pitanje da li je Iran prekoračio ograničenja kratko odgovorio: „Da“.

To je prvi put da je Teheran prekoračio ograničenja uspostavljena sporazumom, navodi AP, podsetivši da je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine i ponovo uspostavio oštre ekonomske sankcije Iranu.

Iran je zatražio od ostalih sila iz sporazuma da zaštite Teheran od američkih sankcija i saopštio da se u suprotnom slučaju neće pridržavati nuklearnog sporazuma.

Teheran tvrdi da je program obogaćivanja uranijuma u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile veruju da je reč o pravljenju nuklearnog naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala