Za Srbiju vest dana iz EU nema nikakve veze sa izborom čelnika Evropske komisije

CC0 / Pixabay / Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija i dalje radi na reviziji mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU, a koje obuhvataju i kvote na izvoz srpske Železare Smederevo. Primena mera se ne očekuje pre oktobra.

„Nameravamo da završimo našu analizu što je pre moguće, kako bi eventualne neophodne promene stupile na snagu do 1. oktobra 2019. godine“, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji, u kojoj su inače u toku dramatični pregovori o osobi koja će joj u narednom periodu biti na čelu EK.

Evropska komisija je u maju započela reviziju zaštitnih mera za uvoz određenih proizvoda od čelika u EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je u međuvremenu da kvote Evropske komisije za uvoz čelika u EU iz februara ove godine značajno opterećuju rad Železare Smederevo i da se nada povećanju tih kvota.

U Briselu su najavili da će u slučaju da tada utvrđene kvote izazovu probleme po pitanju ekonomske perspektive Srbije doći do njihove revizije najkasnije u julu 2019. godine.

„EU i Srbija imaju, između ostalog, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evropska komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga“, objašnjavaju evropski izvori.

Mere u vidu kvota na uvoz uvedene su u februaru ove godine, a odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika poreklom iz zemalja izvan EU, uključujući i Srbiju.

Na proizvođače čelika u Srbiji odnose se kvote za tri kategorije proizvoda: toplovaljani limovi i trake, hladnovaljani limovi i proizvodi od belog lima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala