Pao dogovor: Ursula fon der Lajen predložena za šefa EK

© AFP 2023 / SWEN PFORTNERUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog evropske šefa diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Evropski savet je takođe pozdravio odluku šefova država ili vlada članica evrozone da imenuju Šarla Mišela za predsednika Evro samita.

Predsednik Evropskog saveta bira se na period od 1. decembra 2019. do 31. maja 2022. godine, a njegov mandat od dve i po godine može jednom da bude obnovljen.

Evropski savet je naveo da smatra Žozepa Borela za odgovarajućeg kandidata za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, ali je za njegovo zvanično imenovanje neophodna saglasnost izabranog predsednika Komisije.

Izbor predsednika EK, šefa diplomatije i drugioh članova Komisije treba da odobri EP na glasanju pre njihovog zvaničnog imenovanja u Evropskom savetu.

Njihov mandat traje pet godina, od završetka mandata aktuelnog sastava EK do 31. oktobra 2024. godine.

Mandat predsednika Evropske centralne banke, za kojeg je predložena Kristin Lagard, traje osam godina i ne može se obnoviti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala