Teške optužbe: Zaev predavao prisluškivane razgovore Sofiji?

© AP Photo / Boris GrdanoskiDržavni vrh Severne Makedonije i druge visoke zvanice na misi u Skoplju
Državni vrh Severne Makedonije i druge visoke zvanice na misi u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši makedonski premijer i aktuelni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski optužio je premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da je u periodu od 2014. do 2017. godine tokom svojih zvaničnih poseta Bugarskoj dostavljao telefonske razgovore članova tadašnje Vlade Makedonije.

Kako piše portal „Plus info“ iz Skoplja, Gruevski tvrdi da je tu potvrdu dobio u jednom razgovoru sa neimenovanim bugarskim poslanikom u Evropskom parlamentu u Briselu.

Komentarišući aktuelna sporenja između Skoplje i Sofije o poreklu Goce Delčeva, Gruevski je naglasio da je jedna od mogućih strategija makedonske strane da prihvati da je „Goce bio Bugarin, ali da se borio za slobodnu Makedoniju“, prenosi Tanjug.

Prema rečima Gruevskog, cilj sporazuma sa Bugarskom bilo je upravo istorijsko pitanje, odnosno teza da je Goce Delčev bio Bugarin koji se borio za Makedoniju i da će aktuelna makedonska vlast to prihvatiti, ali da još traži adekvatnu formulaciju.

„Zar mislite da Socijaldemokratski savez nije bio svestan da ukoliko potpiše sporazum sa Bugarskom, onako kako su susedi zahtevali, da će doći do ovog trenutka? Pa cilj sporazuma je upravo ovo. Prijateljstvo je bilo samo oblanda koja bi u javnosti zvučala proevropski, iako su takvi dogovori poznatiji iz vremena komunističkih režima. Zapravo naši susedi nisu krili da im je pitanje u vezi sa istorijom najvažnije u dogovoru“, napisao je Gruevski na svom profilu na Fejsbuku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala