Slovačke službe „otkrile“ taktiku ruskih špijuna

Pratite nas
Pripadnici ruskih specijalnih snaga koji rade u Slovačkoj pokušavaju da vrbuju lokalne činovnike, radnike u bezbednostnim službama, kao i stručnjake u sferi energetike i odbrane, piše „Evropska pravda“, pozivajući se na godišnji izveštaj obaveštajne službe Slovačke (SIS).

Iz dokumenta se vidi da ruski obaveštajci uglavnom rade pod vidom diplomatskih aktivnosti. Osim Rusije, aktivnost pokazuju i kineske specijalne službe, koje su zainteresovane za informacione i telekomunikacione tehnologije Slovačke.

„Do sada Slovačka nije bila predmet intenzivnih, specijalnih, hibridnih kampanja nekih državnih ili nedržavnih subjekata i nije se suočavala sa agresivnim pretnjama“, navodi se u izveštaju.

Slovačka služba saopštava da nastavljaju da prate potencijalno opasne strance, koji mogu biti radnici specijalnih službi.

Podsetimo, 26. februara u Stokholmu je uhapšen muškarac osumnjičen za špijunažu u Rusiji. On se, navodno, bavio špijunažom u interesu Moskve od 2017. godine. Kako se pretpostavlja, ruski diplomata je vrbovao Šveđanina. Dan kasnije bio je uhapšen još jedan osumnjičeni za špijunažu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala