Šefica diplomatije Bugarske: U EU ne treba da bude zemalja druge kategorije

© AFP 2023 / OLIVIER HOSLETPredsednik evropskog parlamenta Antonio Tajani i predsednik evropske komisije Žan-Klod Junker na samitu Evropskog saveta u Briselu
Predsednik evropskog parlamenta Antonio Tajani i predsednik evropske komisije Žan-Klod Junker na samitu Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Katarina Zaharijeva izjavila je da u Evropskoj uniji ne bi trebalo da postoji pojam zemlje druge kategorije. Tim rečima Zaharijeva se obratila ambasadoru Finske Pajviju Bliniku povodom finskog preuzimanja predsedavanja Savetu Evropske unije.

„Hajde da radimo tako da nas razlike koje imamo više ujedinjuju, da donosimo jače i kompromisnije odluke, a ne tako da postoje evropske zemlje prve i druge kategorije. Takvih zemalja nema“, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Bugarske.

Ministarka je takođe pozdravila odluku Finske da radi na perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, koje su od strateškog značaja za EU. Ona je ponovo naglasila dostignuća Bugarske tokom predsedavanja Savetom Evropske unije u pitanju evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i izrazila nadu da će Evropska unija u oktobru ispuniti svoje obaveze prema Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Ranije je potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova izjavila da bez zemalja Zapadnog Balkana EU ne može da bude lider i založila se za jačanje rada na pridruživanju zemalja tog regiona Uniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala