Komemoracija Momiru Bulatoviću u Beogradu: Otišao je bolji deo nas samih (video, foto)

© Sputnik / Radoje PantovićKomemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.
Komemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komemoracija povodom smrti prvog izabranog predsednika Crne Gore i bivšeg predsednika Vlade SR Jugoslavije Momira Bulatovića održana je u Beogradu u „Kombank dvorani“ (bivši Dom sindikata).

Posle odavanja počasti minutom ćutanja, o nekadašnjem predsedniku Savezne vlade SR Jugoslavije je govorio bivši ministar u Saveznoj vladi Živadin Jovanović, koji je rekao da se „suočavamo sa velikom prazninom koja neumoljivo pominje da je otišao bolji deo nas samih“.

On je dodao da će Bulatović ostati upamćen kao političar i državnik širokih demokratskih pogleda i čovek blage reči, a jakih argumenata.

Jovanović je istakao da je Bulatović bio iskreno i duboko opredeljen za afirmaciju i očuvanje SR Jugoslavije kao zajedničke države Srbije i Crne Gore.

„Bio je svestan posledica nasilnog drobljenja srpskog nacionalnog bića i zato se borio za zaštitu i poštovanje osnovnih prava srpskog naroda na teritoriji bivših republika SFRJ“, rekao je Jovanović.

„Državne funkcije nije tretirao kao privilegiju, već kao najveću dužnost i najveću čast, kao obavezu na česta žrtvovanja ličnih interesa u korist državnih, nacionalnih i opštečovečanskih“, rekao je Jovanović.

© Sputnik / Radoje PantovićŽivadin Jovanović govori na komemoraciji povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.
Komemoracija Momiru Bulatoviću u Beogradu: Otišao je bolji deo nas samih (video, foto) - Sputnik Srbija
Živadin Jovanović govori na komemoraciji povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.

On je dodao da su Momira Bulatovića krasili umerenost, skromnost, odbrana istine i pravdoljubivost.

„Svakoj dužnosti i poslu pristupao je sa kriterijuma državnog i nacionalnog interesa i postupao je časno, posvećeno odgovorno, a to objašnjava zašto je Momir bio omiljen i poštovan ne samo od saradnika, već i od javnosti i onda kada se povukao iz politike“, naveo je Jovanović.

Dodao je da će Bulatovića pamtiti po tome što je u teškom periodu nove zajedničke istorije Srbije i Crne Gore bio jedan od najbližih i najpouzdanijih saradnika Slobodana Miloševića, što je bilo posebno značajno u periodu traženja mirnog i održivog rešenja za jugoslovensku krizu.

Važna uloga u postizanju Dejtonskog sporazuma

Jovanović je istakao je da je Bulatović imao važnu ulogu u postizanju Dejtonskog sporazuma i da će ostati upamćen kao hrabar i postojan državnik koji se nije kolebao kada je trebalo štititi nacionalne i državne interese.

Podsetio je i da je Bulatović tekst iz Rambujea ocenio kao neprihvatljiv ultimatum čiji cilj, kako je verovao, nije bio postizanje mirnog i trajnog političkog rešenja za KiM, već opravdanje za NATO agresiju.

© Sputnik / Radoje PantovićKomemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.
Komemoracija Momiru Bulatoviću u Beogradu: Otišao je bolji deo nas samih (video, foto) - Sputnik Srbija
Komemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Bulatović je doprinosio punoj usklađenosti Savezne vlade i Vlade Srbije kada je trebalo braniti interese države u vezi sa KiM.

Kako je rekao, pod Bulatovićevim predsedavanjem, 3. juna 1999. godine, Savezna vlada je odobrila dogovor Ahtisari-Černomirdin-Milošević, koji je predstavljao osnov za Rezoluciju UN 1244.

„Kada je rukovodstvo Crne Gore iskazivalo separatističke tendencije, Bulatović je ostao privržen interesima zajedničke države jer je dobro razumeo da je to najbolji način za zaštitu zajedničkih interesa i sprečavanje širenja separatizma i novih prekrajanja granica na Balkanu“, naveo je Jovanović.

Podsetio je i da je Bulatović bio svedok odbrane u Haškom tribunalu u procesu protiv potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i drugih jugoslovenskih rukovodilaca, navodeći da je dugo i savesno pripremao i svedočenje u slučaju Miloševića i da je stavove i činjenice izneo u knjizi „Slobodan Milošević — neizgovorena odbrana“.

„Momir Bulatović će ostati upamćen kao dosledan i dostojanstven borac za istinu i pravdu, čemu je nesebično posvetio celu svoju ličnost i celi svoj život. Nije cenio naknadnu pamet, niti se priklonio promenama politike i stavova“, naglasio je Jovanović.

© Sputnik / Radoje PantovićŽivadin Jovanović i Ana Brnabić na komemoraciji povodom smrti Momira Bulatovića.
Komemoracija Momiru Bulatoviću u Beogradu: Otišao je bolji deo nas samih (video, foto) - Sputnik Srbija
Živadin Jovanović i Ana Brnabić na komemoraciji povodom smrti Momira Bulatovića.

Komemoraciji je, između ostalih, prisustvovala i premijerka Srbije Ana Branabić.

Komemoraciju je organizovalo Udruženje građana „Sloboda“, čiji je Bulatović bio predsednik, a skupu su prisustvovali njegovi saradnici i prijatelji, predstavnici Foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala i Fonda mladih poljoprivrednika „Borka Vučić“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala