Odmazda za Iran? Udar Vašingtona na EU „težak“ 4 milijarde dolara

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTuristi pored američkih zastava u Vašingtonu
Turisti pored američkih zastava u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarija predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u trgovinskim pregovorima predlaže da se uvedu carine na robu iz Evropske unije u iznosu od oko 4 milijarde dolara, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenom u ponedeljak.

U dokumentu se navodi da bi to moglo da se uradi kao odgovor na evropsko subvencionisanje svoje avio-industrije. U prilogu te izjave nalazi se skoro 90 artikala. Među njima su proizvodi metalurške industrije, neke vrste đubriva, nekoliko vrsta sireva, svinjski proizvodi, testenina i žestoka pića.

U saopštenju se precizira da je kancelarija u aprilu već predlagala da se uvedu carine na robu iz Evropske unije u iznosu od 21 milijarde dolara, a novi spisak predstavlja dopunu originalnog. Prema tom dokumentu, „carine bi mogle biti uvedene u cilju zaštite prava Sjedinjenih Američkih Država u sporu u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) sa Evropskom unijom i nekim njenim članicama u vezi sa subvencijama EU (za proizvodnju) velikih aviona civilne avijacije“. Kancelarija je spremna da narednih meseci održi konsultacije sa predstavnicima biznisa i javnosti o promenama na listi.

Apelaciono telo STO je prošle godine potvrdilo odluku panela arbitara iz 2016. godine da su Evropska unija i njene četiri države-članice: Francuska, Nemačka, Španija i Velika Britanija ilegalno subvencionisale kompaniju za proizvodnju aviona „Erbas“. Taj spor u Svetskoj trgovinskoj organizaciji između SAD i EU traje od 2004. godine.

Nove mere SAD usledile su samo četiri dana nakon starta dogovora evropskih zemalja (Nemačke, Velike Britanije i Francuske) da se zaobiđe sistem SVIFT plaćanja Iranu za hranu i lekove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala