OPEK umire: Dramatično upozorenje Irana članicama naftnog kartela

© AP Photo / Ronald ZakSastanak članica OPEK u Beču
Sastanak članica OPEK u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran je upozorio da bi naftni dogovor između Saudijske Arabije i Rusije, koja nije članica OPEK-a, mogao da ubije OPEK, prenosi RT.

„Nemam nikakav problem sa smanjenjem proizvodnje nafte. Glavni izazov za OPEK je unilateralizam“, rekao je iranski ministar za naftu Bidžan Zangene u Beču uoči samita OPEK-a.

Lideri Rusije i Saudijske Arabije sastali su se na marginama Samita G20 u Osaki. Nakon toga, Moskva i Rijad su signalizirali da su obe strane spremne da podrže smanjenje proizvodnje sirove nafte za narednih devet meseci. 

Iran se zalaže za produženje dogovora za šest do devet meseci, ali ministar za naftu navodi da članice OPEK-a pre toga moraju da raspravljaju o toj temi, umesto da o tome razgovaraju dva čoveka izvan OPEK-a.

„Ovo je najveća pretnja za OPEK. Iran neće napustiti OPEK, ali ja verujem da OPEK neće preživeti. Umreće tokom ovih procesa“, rekao je Zangene.

Ovo nije prvi put da je Islamska Republika kritikovala druge članice naftnog kartela. Ministar za naftu je i u maju upozorio da je blok na rubu raspada zbog jednostranosti.

Tada je verovatno mislio na Saudijsku Arabiju, jer je naftaška kraljevina saopštila da može da popuni prazninu na tržištu posle američkih sankcija Iranu.

OPEK i drugi veliki proizvođači predvođeni Rusijom dogovorili su se u decembru da smanje proizvodnju sirove nafte za 1,2 miliona barela kako bi stabilizovali tržište nafte posle pada cena.

Cena sirove nafte skočila je za trećinu posle toga.

Ministri iz zemalja OPEK-a sastali su se u ponedeljak u Beču kako bi raspravljali o sudbini ovog dogovora. Sastanku će se danas pridružiti i ministri zemalja koje nisu članice OPEK-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala