Doktorka iz plemićke porodice: Ko je Ursula fon der Lajen

© AFP 2023 / CHRISTOPH SOEDERUrsula fon der Valen
Ursula fon der Valen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ursula fon der Lajen je konzervativka, rođena i odrasla u Briselu, a govori nemački, engleski i francuski.

Po profesiji je lekarka, koja se upustila u političke vode i ministarka je u nemačkim Vladama od 2005. godine, kada je Angela Merkel postala kancelarka.

U trećem mandatu je postala ministar obrane, prva žena u nemačkoj istoriji, i na tom položaju je ostala i u ovoj Vladi. Međutim, situacija u Ministarstvu odbrane joj nije bila naklonjena: prvo su izbili skandali sa nemačkim vojnicima koji su bliski radikalno desnoj ideologiji i to nisu krili, a zatim se pokazalo da je nemačka vojska tehnički izuzetno zapuštena — avioni ne lete, tenkovi ne voze, topovi ne pucaju; dok američki predsednik Donald Tramp sve češće govori kako Nemačka ne izdvaja dovoljno novca za vojsku.

Njene veze sa Evropskom komisijom su duge: njen otac, Ernst Albreht, je bio generalni direktor u Komisiji, nakon njenog osnivanja 1958. godine. Po očevoj liniji vuče poreklo od uglednih preduzetnika. Udata je za Hajka fon der Lajena, profesora medicine i prvog čoveka kompanije za medicinski inženjering iz uticajne plemićke porodice, a sa njim ima sedmoro dece.

© AP Photo / Markus SchreiberNemačka kancelarka Angela Merkel i ministarka odbrane Ursula fon der Lejen
Doktorka iz plemićke porodice: Ko je Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministarka odbrane Ursula fon der Lejen

Prema podacima iz Vikipedije, Ursula fon der Lajen je potopak barona Ludviga Knopa, trgovca pamukom iz Bremena, koji je bio jedan od najbogatijih preduzetnika svoga vremena i kome je ruski car Aleksandar II dao titulu barona.

U CDU je ušla 1990. godine, a aktivno je počela da se bavi politikom 1999. godine i ubrzo je ušla u lokalne organe vlasti u Hanoveru.

Spominjala se i kao moguća buduća glavna sekretarka NATO.

Njen uticaj se širi i izvan nemačkih granica. Redovan je gost Samita u Davosu, član je upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma i članica je tajnovite „Bilderberg grupe“.

Lideri EU dogovorili su da istaknu kandidaturu Ursule fon der Lajen za novog šefa Evropske komisije, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom profilu na Tviteru.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala