Makron je zadovoljan: Novi tim posvećen Evropi

© AP Photo / Markus SchreiberEmanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu
Emanuel Makron na samitu o Zapadnom Balkanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija, ocenivši da je ona pozitivna i postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je na konferenciji za novinare naglasio da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dve žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

„Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-nemačkog saveza“, naveo je Makron.

Francuski predsednik istakao je da podržava odluku da se nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predloži za novog šefa Evropske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Fon der Lejen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor za vođenje Evropske komisije“, smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao i da ona nije bila prvobitan izbor Nemačke.

„Ali mislim da je veoma dobar kandidat, jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina“, rekao je Makron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsedava Evropskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala