Karasin: Moskva dala adekvatan odgovor na situaciju u Gruziji

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVProtesti gruzijske opozicije u Tbilisiju
Protesti gruzijske opozicije u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin smatra da je reakcija Moskve na situaciju u Gruziji bila oštra, ali adekvatna.

Karasin je u intervjuu za list „Komersant“ izjavio da se radi o stotinama hiljada ruskih turista.

„Ne možemo ih izlagati opasnosti od raznih huliganskih postupaka“, rekao je Karasin.

Prema njegovim rečima, Rusi i dalje mogu samostalno da odluče da li je za njih opasno da putuju u Gruziju trenutno ili ne. Ipak, Karasin misli da država mora da „osigurava bezbednost i mir“ građana.

On je dodao da bi predstavnici Rusije i Gruzije mogli da razmatraju bilateralne odnose na marginama Ženevske rasprave o bezbednosti na Južnom Kavkazu, koja se održava 2. i 3. jula.

„Ženevski sastanci o bezbednosti na južnom Kavkazu posvećeni su isključivo odnosima Abhazije, Južne Osetije i Gruzije. Tamo se neće razmatrati stanje bilateralnih rusko-gruzijskih odnosa, ali s obzirom da će tamo biti predstavnici Gruzije, mi ćemo verovatno posvetiti ovoj temi neko vreme na marginama događaja“, objasnio je Karasin.

Zamenik ministra je obećao „da će se boriti za aktivne odnose sa Gruzijom“, ukazujući da narodi dveju zemalja imaju dovoljno „strpljenja i zdravog razuma“ za razvoj konstruktivnog pristupa.

„Očekujemo normalizaciju situacije u Gruziji i prestanak bilo kakvih pretnji po bezbednost naših građana“, zaključio je Karasin.

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

U neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Samo dan kasnije je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se zabranjuje ruskim avio-kompanijama da prevoze građane iz Rusije u Gruziju počevši od 8. jula, a turističkim agencijama je preporučeno da ne prodaju vaučere za putovanje u Gruziju. Vladi Rusije je naloženo da obezbedi povratak Rusa u domovinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala