Kad Angela zalupi vrata: Plenković predvodio pobunu protiv Merkelove, a sada bi na čelo EK?

© AP Photo / Olivier MatthysAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je da premijer Hrvatske Andrej Plenković preuzme mesto predsednika Evropske komisije.

Istovremeno sa samitom EU traje konstitutivna sednica Evropskog parlamenta, koja je počela incidentima.

Plenković je izjavio da očekuje da će se danas naći rešenje o „celom paketu“ imenovanja za vodeće pozicije u institucijama EU.

„Mislim da je kod svih sazrelo vreme da se naprave pomaci i da se konsenzusom nađe dogovor o celom paketu”, poručio je Plenković, prenosi Tanjug.

Dolazeći na treći dan vanrednog samita u Briselu, Andrej Plenković nije hteo da odgovori na pitanje da li je holandski socijaldemokrata Frans Timermans i dalje opcija za predsednika Evropske komisije.

„Videćemo da li je to opcija i danas. Ima novih ideja. Videćemo brzo“, rekao je Plenković.

On je dodao da se u procesu imenovanja za vodeće pozicije u institucijama EU zalaže za rešenje koje je dobro, koje ne dovodi do podela i koje je u interesu Hrvatske.

Kako je došlo do kraha u nedelju

Na sastanku u Evropskom parlamentu poslanici Evropske narodne stranke su se složili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik EK, iako je Angela Merkel postigla dogovor sa šefovima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat narodnjaka Manfred Veber bi postao predsednik Evropskog parlamenta u punom mandatu, pet godina.

Zagrebački „Jutarnji list“ piše da je sve puklo, kako prenose diplomatski izvori, u nedelju popodne kad su u Briselu sastali pregovarači tri najveće grupe u Evropskom parlamentu: u ime liberala belgijski i holandski premijeri Šarl Mišel i Mark Rute, u ime socijalista španski i portugalski premijeri Pedro Sančez i Anatonio Kosta i u ime narodnjaka Andrej Plenković i letonski premijer Krišjnis Karinš.

Šta je, dođavola, predlog iz Osake?!

Plenković i Karinš su počeli raspravu s pozicije prošlog samita, s tezom da je Veber predsednik EK i da bi trebalo dogovoriti ostale pozicije.

Mišel ih je pogledao u čudu i pitao: „Vi, dakle, ne znate što je dogovoreno u Osaki?“.

Pregovarači narodnjaka su, navode diplomatski izvori, doslovno ostali u šoku kad im je rečeno da su nemačka kancelarka Angela Merkel i sam Veber već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament.

Plenković i Karinš su nakon toga besni otišli na samit narodnih stranaka i rekli kako je reč o nedopustivom dogovoru iza leđa ostalim članicama stranačke grupacije, a pridružili su im se irski premijer Leo Varadkar i bugarski Bojko Borisov koji je govorio i u ime mađarskog premijera Viktora Orbana.

Karinš i Plenković su otvoreno pitali Merkelovu: „Šta je, dođavola, predlog iz Osake?!“

Donald Tusk, predsednik Evropskog veća i član Evropske narodne stranke, izjavio je kasnije da je bio iznenađen oštrinom napada i pobune te grupe.

Merkelova je takođe ostala šokirana snagom udara, pa se povukla, doslovno je napustila salu i iza sebe zalupila vrata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala