Britanski vojnici terorišu Zadar: Takvo bahaćenje nisam nikad video, kao da smo njihova kolonija!

© osrh.hr / VINKO JOVANOVACNATO vežbe
NATO vežbe  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski mediji bruje o neobičnoj invaziji s kojom se u poslednje vreme suočavaju stanovnici Zadra.

Divlji su, pijani, bahati i nasilni. Gradom šetaju u grupicama, goli do pojasa, s karakterističnim ruksacima preko ramena. Većina ih je istetovirana i ponašaju se nametljivo i vulgarno s devojkama. Prošlog vikenda su pretukli jednog mladića u centru grada, pijani su pobegli iz nekoliko lokala ne plativši račun, u jednom poznatom baru na Kalelargi u trenutku najveće gužve aktivirali su aparat za gašenje, uništili su interijer lokala i sve goste naterali u panični stampedo. Prijavljivani su policiji najmanje deset puta zbog naročito drskog ponašanja i uriniranja po gradskim ulicama.

Oni nisu ni bitange ni probisveti, kriminalci ili huligani, nego — britanski vojnici, ponosni pripadnici britanskog ratnog vazduhoplovstva, Kraljevskih vazdušnih snaga, koji svojim divljačkim ponašanjem poslednjih nedelju dana doslovno terorišu Zadar.

Njihovo bezobrazno i drsko ponašanje toliko je iziritiralo Zadrane da se njih desetak pre nekoliko dana organizovalo da bi ih dočekali negde u gradu i pretukli, piše „Jutarnji list“.

„Takvo bahaćenje nisam nikad video! Da se ja tako ponašam u Engleskoj, siguran sam da bi me i pretukli i zatvorili“, priča za „Zadarski“ vlasnik jednog poznatog zadarskog lokala u kojem je jedan vojnik, za vreme najveće popunjenosti, aktivirao aparat za gašenje s prahom.

U tom trenutku u lokalu je bilo nekoliko desetina Britanaca i nekoliko desetina domaćih gostiju. Kad je vatrogasni aparat aktiviran, nastala je panika. Svi su počeli da beže, pravo je čudo da u tom stampedu niko nije stradao.

Vojnici s NATO vežbe

„Taj tip koji je aktivirao aparat bio je go do pojasa. Kad je ispraznio prah iz aparata, pobegao je iz lokala i nismo uspeli da ga uhvatimo. Zvao sam policiju, a oni našu vojnu policiju. S našom vojnom policijom u lokal su došli i britanski vojni policajci. Mi smo lokal zatvorili i još nismo uspeli da ga do kraja očistimo. Napravljena nam je velika šteta. Niko se od njih zbog toga nije izvinio, niti su ponudili da nam plate štetu. Samo su otišli“, priča mladi vlasnik.

CC0 / Pixabay / Grad Zadar, Hrvatska
Britanski vojnici terorišu Zadar: Takvo bahaćenje nisam nikad video, kao da smo njihova kolonija! - Sputnik Srbija
Grad Zadar, Hrvatska

„Ne možete da verujete kako su se ponašali. Kao navijački huligani. Čujem da su na nekoliko mesta u gradu pobegli ne plativši račun, da su jednog momka pretukli u varoši, da pišaju gde god stignu. Što je najgore, da sam ja nekoga od njih krenuo da zaustavim, da sam nekoga dotaknuo, ja bih odgovarao i sigurno bih bio kažnjen. Ovako se oni bahate, divljaju, rade šta im je volja, i niko im ništa ne može“, žali se vlasnik drugog popularnog zadarskog lokala.

Prema nezvaničnim informacijama, britanski vojnici u sklopu NATO snaga, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, učestvuju u vojnim vežbama.

Reč je o međunarodnoj vežbi „Immediate Response 19“ pod vođstvom američkih snaga u Evropi, a u njoj učestvuje 1.600 pripadnika oružanih snaga iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, samoproglašenog Kosova, SAD, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Kao da smo njihova kolonija

Pripadnici britanskih padobranskih jedinica nedavno su imali slobodnu nedelju i odlučili su da je provedu na zadarskom području. Stiglo ih je stotinjak, neki su iznajmili stanove i apartmane na području Zadra, a slobodno vreme provode u gradu i okolini.

Poslednji incident u s britanskim vojnicima dogodio se prošlog vikenda, u noći s nedelje na ponedeljak. Oko jedan sat posle ponoći policija je dobila dojavu da dva britanska gosta prave nered u poznatom noćnom klubu smeštenom u gradskom parku. Događaj je još u obradi.

„Tako vam izgleda kad se vojska spusti u grad. Opiju se i divljaju, nikoga se ne plaše, rade što hoće, a ako ih neko i kazni, to je ništa prema onome što bi se nama civilima, ili nekim drugima, dogodilo u njihovoj zemlji da se ponašamo kao oni. To nije ponašanje dostojno bilo koje vojske i vojnika, a kamoli britanskih vojnika. Ponašaju se kao da je sve njihovo, kao da mogu sve što hoće, kao da smo njihova kolonija. Mi jesmo tolerantni ljudi i tolerantan grad, ali ovako ponašanje ne možemo niti želimo da tolerišemo“, oštar je jedan Zadranin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala