Beograd bio domaćin Međunarodnog foruma diplomaca Rusije

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ruskom domu u Beogradu održan je 28-29. juna Regionalni forum inostranih diplomaca Rusije u Srbiji, najveća manifestacija za diplomce u balkanskom regionu.

Skup u organizaciji Svetske asocijacije diplomaca, koji su podržali ruska federalna agencija „Rosotrudničestvo“ i Fondacija predsedničkih grantova, posetili su i predstavnici šest ruskih i pet srpskih univerziteta, rukovodioci udruženja inostranih diplomaca ruskih (sovjetskih) univerziteta iz Srbije, Grčke, Poljske, Slovačke, Crne Gore, Libana, Češke, Estonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije, Benina, Litvanije, Hrvatske, Makedonije i Albanije, studenti i studentska udruženja, maturanti iz Srbije i balkanskih zemalja i rukovodioci ruskih i stranih neprofitnih organizacija.

Rukovodilac Predstavništva „Rosotrudničestva“ u Srbiji Nadežda Kuščenkova pročitala je pozdravno pismo od rukovodioca „Rosotrudničestva“ Eleonore Mitrofanove posvećeno važnosti sličnih manifestacija za jačanje prijateljstva i veza između diplomaca univerziteta Rusije.

Vladimir Četij, predsednik Svetske asocijacije diplomaca, u svom obraćanju je istakao glavne ciljeve Foruma: proširiti krug poznanstava diplomaca i postići saradnju sa državnim strukturama, asocijacijama diplomaca i biznis organizacijama, a izrazio je i zahvalnost ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću na podršci u održavanju Foruma u Beogradu. Ministar Đorđević je iskoristio priliku da potvrdi da se danas odnosi Rusije i Srbije nalaze na najvišem nivou.

Natalija Kulišenko iz „Rosotrudničestva“ je istakla da je među prioritetnim pravcima delatnosti ove agencijea ključna popularizacija ruskog jezika i ruskog obrazovanja u inostranstvu:

„Svake godine, samo u okviru Vladinih kvota, u Rusiju dolazi 15.000 stranih studenata da studiraju na budžetu“, rekla je ona.

Kuščenkova je uručila nagrade „Rosotrudničestva“ za aktivan rad na razvoju međunarodne društvene saradnje i jačanje prijateljstva i uzajamno razumevanje među narodima Rusije i Srbije Radmili Tonković, predsednici uprave Asocijacije studenata i diplomaca sovjetskih/ruskih univerziteta Srbije, Branimiru Nešiću, predsedniku Asocijacije diploamca sovjetskih/ruskih univerziteta Srbije i Goranu Petronijeviću, glavnom savetniku ANU „Ruska humanitarna misija“ na Balkanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala