Bejzbol palica Amerike: Rusija i Kina predvode otpor sistemu koji davi 200 država sveta

© REUTERS / Carlos BarriaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Države širom sveta koje pokušavaju da nađu način da zaobiđu plaćanje u dolarima to rade kao čin samooodbrane, kaže Majk Mahari iz centra Tent amandment. Ovaj analitičar rekao je za RT da će ovaj proces imati veoma negativne posledice po američku ekonomiju.

„Da bi se oslobodile dolara, zemlje moraju da prestanu da koriste SVIFT, najveći sistem za plaćanje na svetu, koji trenutno koristi 11.000 finansijskih institucija iz 200 država“, kaže Mahari.

Mahari smatra da, iako SVIFT želi da se predstavi kao politički neutralan, očigledno je da Amerika i zapadne države ovaj sistem koriste kao sredstvo ekonomske diplomatije.

„Amerika je SVIFT koristila kao bejzbol palicu, sredstvo spoljne politike“, smatra Mahari.

Prema njegovim rečima, države koje se nalaze na druoj strani te batine imaju prirodni refleks da izbegavaju takve situacije i da postanu ekonomski nezavisne.

On je napomenuo da je SVIFT u više navrata blokirao pristup ruskim i kineskim bankama, prateći američke sankcije. To je nateralo Moskvu i Peking da usvoje različite načine da zaštite nacionalne ekonomije.

Ništa bez politike

„Znamo da je Rusija stvorila sopstveni sistem plaćanja koji je postao veoma popularan u zemlji. A vidimo i da sada centralne banke kupuju zlato koje je međunarodno stabilna osnova, nasuprot fijat novcu koji su stvorile narodne banke“, kaže Mahari.

Ovaj analitičar navodnu političku neutralnost SVIFT-a poredi sa američkim Federalnim rezervama, koje tvrde da su politički neutralne, iako je jasno da je sve što je povezano sa vladom SAD samo po sebi politički obojeno, bez obzira na to da li je reč o sistemu plaćanja ili centralnoj banci, ili Međunarodnom monetarnom fondu. 

„Sve ove institucije su političke“, smatra Mahari.

To što Vašington vodi intervencionističku spoljnu politiku je omogućeno činjenicom da centralna banka SAD uvek može da štampa novac.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala