Tramp izvodi tenkove na ulice Vašingtona?

CC BY 2.0 / Flickr/U.S. Army Photo by Visual Information Specialist Gertrud Zach / Američki vojnici utovaruju tenkove na teretni voz u okviru vojne vežbe "Combined Resolve II" u Nemačkoj
Američki vojnici utovaruju tenkove na teretni voz u okviru vojne vežbe Combined Resolve II u Nemačkoj  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gde će tenkovi zaista biti raspoređeni, još nije poznato.

Borbeni tenkovi biće prikazani u američkoj prestonici 4. jula u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti SAD, saopštio je juče Donald Tramp.

„Imaćemo odličan 4. jul u Vašingtonu. On će biti poseban. U gradu će biti razmešteno nekoliko tenkova“, rekao je Tramp novinarima u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Prema rečima prvog čoveka administracije SAD, kako ne bi oštetili asfalt na ulicama, tenkovi će biti postavljeni na „određenim mestima“, ali nije naveo gde će to biti tačno. Tramp je, takođe, dodao da će tog dana nad prestonicom leteti i avioni, a među njima i „najbolji lovci na svetu“.

Prema izvorima „Vašington posta“, predsednik je izrazio želju da za Dan nezavisnosti u prestonici budu prikazani tenkovi „Abrams“ i da se obave demonstracijski letovi lovaca-bombardera pete generacije F-35. Upotreba vojne tehnike mogla bi vlasti da košta veliku sumu, piše taj list, i navodi da sat leta aviona F-35 košta oko 30.000 dolara.

Tramp, koji je dužnost predsednika preuzeo 20. januara 2017. godine, već nekoliko puta je davao izjave o nameri da u Vašingtonu na Dan nezavisnosti organizuje paradu sa učešćem vojne tehnike, sličnu onoj koja se održava svakog 14. jula na Jelisejskim poljima u Parizu. Međutim, gradska uprava je redovno odbijala Trampovu inicijativu pravdajući to nedostatkom finansijskih sredstava. Poslednja vojna parada u Vašingtonu održana je 1991. godine u čast pobede u ratu u Persijskom zalivu.

Stanovnici SAD 4. jula će po 243. put obeležiti glavni nacionalni praznik — Dan nezavisnosti, posvećen deklaraciji donesenoj 1776. godine kojom je proglašena nezavisnost zemlje od britanske imperije. Mnogi Amerikanci se tog dana oblače u nacionalne boje — plavo, belo i crveno, a kuće i ulice su okićene zastavama SAD. Praznik se najmasovnije obeležava u Njujorku na obali Ist Rivera gde milioni ljudi uveče gledaju praznični vatromet. Amerikanci Dan nezavisnosti najčešće obeležavaju u prirodi, organizujući piknike sa prijateljima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala