Zelenski protiv Klimkina: Predsednik Ukrajine od premijera traži smenu šefa diplomatije

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je premijera Vladimira Grojsmana da protiv ministra inostranih poslova te zemlje Pavla Klimkina preduzme disciplinske mere zbog toga što se nije konsultovao prilikom koncipiranja odgovora na notu Ministarstva inostranih poslova Rusije po pitanju uhapšenih ukrajinskih mornara.

„Uzimajući u obzir da ministar inostranih poslova lično snosi odgovornost za tu oblast koju vodi, smatram neophodnim da se preduzmu neophodne disciplinske mere“, navodi se u pismu Zelenskog Grojsmanu, prenose mediji.

Zelenski je ranije izjavio da o postupcima Ministarstva inostranih poslova svoje zemlje na međunarodnoj areni saznaje sa interneta, budući da Klimkin o tim stvarima ne razgovara sa predsednikom.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 25. juna uputilo note Međunarodnom tribunalu za pomorsko pravo i ambasadi Ukrajine u kojima je naglašeno da se sudski proces za 24 ukrajinska mornara nastavlja, ali da je Moskva spremna da izađe u susret „u okviru zakona o krivičnom postupku“.

Kao odgovor na to, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin zatražio je da Moskva odmah i bezuslovno sprovede odluku Međunarodnog suda i oslobodi sve uhapšene.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je potom saopštilo da je paradoksalno to što Ukrajina odbija da razgovora o oslobađanju sopstvenih sugrađana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala