Katanac! Prve mere Srba sa severa Kosova u znak protesta zbog taksi Prištine

© Sputnik / Dejan SimićCentar severne Kosovske Mitrovice ni po čemu ne podseća na praznovanje za koje se sprema Priština
Centar severne Kosovske Mitrovice ni po čemu ne podseća na praznovanje za koje se sprema Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na severu Kosova i Metohije, prenosi RTS.

Ne rade pekare, niti drugi ugostiteljski objekti. Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije, kaže da su prištinske mere dovele žitelje tih opština na ivicu humanitarne katastrofe.

„Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati“, rekao je Petrović za RTS.

Ukazuje da je ova akcija privrednika počela spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe.

„Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi, a neko ne“, naglašava predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Podseća da su vlasti u Beogradu obećale da žitelje severa KiM neće ostaviti gladne i poziva međunarodnu zajednicu da se što pre uključi u rešavanje problema.

Radio Kontakt plus prenosi da su pekari dostavili hleb samo KBC-u Kosovska Mitrovica.

Odluku da danas započnu sa takvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje na sastanku, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine.

Kako je najavljeno, prodavnice će i u utorak biti zatvorene.

Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Zbog tog poteza međunarodnoj zajednici su iz Beograda upućeni brojni apeli, protesti, diplomatske inicijative, ali to nije urodilo plodom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala