Uslov Rusije za produžetak gasovoda „Turski tok“ do južne Evrope

© Foto : Anastasia Solntseva / Turski tokZavršetak radova na morskom delu gasovoda "Turski tok"
Završetak radova na morskom delu gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako bi se uspešno realizovao projekat produžetka gasovoda „Turski tok“ do južne Evrope Evropska unija bi trebalo da odustane od politizacije tog pitanja, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, to pitanje u potpunosti zavisi od pristupa Evropske komisije.

„Ukoliko se ne bude politizovalo to pitanje i ukoliko preovlada pragmatični pristup kada je reč o ekonomiji i interesu Evrope, taj projekat će uspeti“, istakao je.

Bocan-Harčenko je kazao i da je Moskva spremna na konkurenciju na gasnom tržištu Evrope, ali na zdravoj i dobronamernoj osnovi.

„Rusija u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze. Njeni partneri to jako dobro razumeju. Međutim, pitanje nelojalne konkurencije je očigledno. Mi pozdravljamo konkurenciju, ali na normalnoj i zdravoj osnovi, bez nedobronamernih namera“, dodao je.

Kada je reč o Srbiji, ruski ambasador je podsetio da je Rusija Srbiji prošle godine isporučila 2,1 milijardu kubnih metara gasa.

Dodao je i da su Rusija i Srbija postigle saglasnost po pitanju proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, te da se tim pitanjem bavi „Gasprom“ uz podršku srpskih partnera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala