Šarčević sat i po bio zadržan na Jarinju

© Sputnik / Radoje PantovićMinistar Mladen Šarčević
Ministar Mladen Šarčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević zadržan je jedan čas i 30 minuta tokom prelaska administrativnog punkta kod Jarinja, prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju, gde je obišao Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, iako su uredno najavili delegaciju i dobili obaveštenje da je sve u redu, na Jarinju su zadržani jedan čas i 30 minuta.

„Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu, pre mesec i po dana, imali samit ministara regije, gde su bili ministri takozvane, ili kako god, „vlade Kosova“, i bili su vrlo uvaženi“, rekao je Šarčević na početku razgovora sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.

Ministar je rekao i da je bitno da Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.

„Mi, u bilo kom odnosu i bez obzira na pritiske iz Brisela, ne posustajemo u priči priznavanja bilo kojih diploma, dok se god i naš Univerzitet smatra nepriznatim, sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta“, naveo je Šarčević.

Podsetio je da je Beogradski univerzitet osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane, preko Podgorice, pa do Prištine i Sarajeva, i da niko ne može da mu zameri, kada kaže da neko, ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu — ne želi da bude u diskontinuitetu svog postojanja.

„Politika može svašta, može da kaže i da je sada februar; ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni menjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasleđe ovog područja, ko god živeo na njemu“, naveo je Šarčević.

Primetio je i da je kvalitet nastave prilično bolji u odnosu na ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao dosta optimistički, a da će se, u drugom krugu, ostvariti zamišljene kvote upisa.

„Dogovorili smo otvoreni upis, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu“, pojasnio je ministar.

Šarčević je najavio da se u Skupštini Srbije završava usvajanje amandmana na Zakon o nauci i istraživanjima, i to sa mnogo boljim pozicijama, jer se radi o dvostrukom modelu finansiranja nauke: kroz fondove i projektno i institucionalno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala