Rusija: Što je Severna Makedonija bliža NATO-u, kriza u zemlji je sve dublja

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otkad je počeo proces uvlačenja Severne Makedonije u okvire NATO-a, etnički problemi u toj zemlji su se samo pogoršali, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je pojasnio da Albanci u Severnoj Makedoniji, uz podršku Tirane, sve aktivnije i nametljivije iznose svoje zahteve koji izlaze iz okvira Ohridskog sporazuma.

„Umnogome je ova unutrašnja kriza u Severnoj Makedoniji povezana sa jednostranim uplitanjem Zapada“, dodao je.

Bocan-Harčenko je takođe ukazao i na činjenicu da balkanske zemlje, koje su ušle u NATO, nisu osetile nikakve prednosti toga.

„Njima je u više navrata rečeno da će nakon stupanja u NATO investiciona klima biti bolja i da će zbog toga imati konkretan ekonomski efekat. Međutim, do toga nije došlo, štaviše, nove članice samo su dobile nove izdatke koje moraju da plaćaju“, naglasio je.

Ambasador je kazao i da Alijansa nije uspela da osigura ono što predstavlja najveći problem na Balkanu — nije došlo do iskorenjivanja istorijskih balkanskih nesuglasica.

„Češći je slučaj da se ti problemi guraju pod tepih, što može dovesti do negativnih posledica“, ukazao je on i naveo primer nepostojanja reakcije NATO-a na ideju stvaranje „velike Albanije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala