Rezolucija o pripajanju „preševske doline“ : Šta je stiglo u „kosovski parlament“

© AP Photo / Florent BajramiKosovo parlament
Kosovo parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači podneo je danas „kosovskom parlamentu“ predlog rezolucije o legitimnim zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se ove tri opštine pripoje takozvanom Kosovu.

U tri tačke Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se postavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici takozvanog Kosova, te da prištinske privremene institucije, u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije, treba zajedno da usvoje platformu za Albance u takozvanoj Preševskoj dolini.

„Koha ditore“ piše da je sa tim predlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca, koja je izražena na referendumu 1992. godine, o pripajanju Kosovu; volju potvrđenu borbom takozvane „oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca“.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, prenosi „Koha ditore“, zahtevi Albanaca „koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: u Preševu, Bujanovcu i Medveđi; prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje — su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom“.

Tači smatra da ti zahtevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i da doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje privremenim institucijama takozvanog Kosova da, kako bi podržali „legitimne zahteve Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života, a posebno da ispune svoje legitimne zahteve“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala