Optužnica protiv Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku

© Sputnik / Dejan SimićSpomenik Skenderbegu u Prištini
Spomenik Skenderbegu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv Ivana Todosijevića, bivšeg ministra u privremenim prištinskim institucijama, i to zbog navodnog podsticanja i širenja nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, a u vezi sa izjavom o slučaju Račak.

Todosijević je 24. marta ove godine, kao učesnik na građanskom skupu protiv NATO agresije 1999. godine i u znak sećanja na žrtve te agresije, između ostalog, rekao i sledeće: da je

„Povod za humanitarnu katastrofu (bombardovanje SRJ) je bio masakar u Račku — koji je čista izmišljotina“.

„Albanski teroristi, koji su sve ovo izmislili — oni su i počinili najveće zločine na Kosovu i Metohiji... Za ovo niko nije odgovarao do danas ... Oni su činili zločine i pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćice i policajce na radnom mestu... Nastavili su prolivanje krvi tokom agresije i čak nakon dolaska takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju; a sve te akcije mogu da poremete javni red ili izazovu druge ozbiljnije posledice“, rekao je Todosijević, a prenela je „Koha ditore“.

Navodi se i da je Todosijević time počinio krivično delo podsticanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i nejedinstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala