Opet na ivici rata: U Donbasu uzdrman mir zbog pogibije lekara

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska vojska je saopštila da je sanitetsko vozilo, prilikom pokušaja evakuacije ranjenika, postalo meta napada. Dva vojnika su poginula, a jedan povređen. Vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike su negirale optužbe, nazvavši sve to provokacijom.

Prvi je na ovaj događaj reagovao, preko društvenih mreža, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji se nalazi na putu za Kanadu.

„Samo što smo sleteli da uzmemo gorivo. Saznao sam žalosnu vest iz Donbasa. Dve osobe su poginule, dok je jedna povređena. Gađana su ambulantna kola u Vodjanom — prekršene su norme međunarodnog humanitarnog prava; to je sramotan i podli pokušaj da se minira teški pregovarački proces o prekidu vatre u Donbasu“, napisao je Zelenski na svom profili na Fejsbuku.

On je naglasio i da je Kijev uvek radio i da nastavlja da radi u okviru međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

„Pozivam naše partnere u Evropi i SAD da na pravi način reaguju na akcije koje nas ne vode ka miru“, dodao je ukrajinski lider.

Sa svoje strane, sve optužbe Ukrajine na račun Donjecke narodne republike, negirali su njeni zvanični predstavnici. Oni su nazvali ovu tragediju — provokacijom Kijeva.

„Sva ta saopštenja su laži. Nikakva gađanja ambulantnih kola sa pozicija narodne milicije nije bilo. To je još jedna u nizu provookacija Kijeva radi diskreditacije Republike pred međunarodnom zajednicom“, rekao je zamenik načelnika narodne milicije DNR Eduardo Basurina.

Po njegovim rečima, DNR, za razliku od ukrajinske strane, poštuje Minski sporazum.

Ranije je štab operacija ujedinjenih snaga Ukrajine optužio DNR da su njihove snage granatirale, uz pomoć protivtenkovskog oružja, ambulantno vozilo „Hamer“ u blizini Mariupolja. Prema informacijama pres-službe 36. Posebne brigade morske pešadije Oružanih snaga Ukrajine, žrtve napada su bile stariji mornar Sergej Majboroda i narednik Irina Ševčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala