Novi ruski ambasador: Rusija daje Srbiji kredit

© GORAN MILICEVIC, RŽD InternešenelZavršena izgradnja stubova na vijaduktu pruge Beograd-Budimpešta u plavnom delu Dunava
Završena izgradnja stubova na vijaduktu pruge Beograd-Budimpešta u plavnom delu Dunava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kako je istakao, ti pritisci se bez svake sumnje osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, naveo je Bocan-Harčenko, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja.

„Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije“, naglasio je.

© Ministarstvo spoljnih poslova RusijeAleksandar Bocan-Harčenko
Novi ruski ambasador: Rusija daje Srbiji kredit - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt.

„Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu — ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba“, dodao je.

Ruski ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Novoizabrani ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin imenovao novog ambasadora Rusije u Srbiji

Istakao je da samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu.

Tražićemo kažnjavanje počinioca napada na ruskog pripadnika UN

Moskva će na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na Kosovu Mihaila Krasnoščekova priveli pravdi, izjavio je Bocan-Harčenko.

Ambasador je ocenio da je reč o „nečuvenom slučaju“, da se radi o divljaštvu, kao i da slične stvari nigde na svetu nije mogao da vidi.

„Taj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije“, kazao je.

Takođe je naveo i da je neshvatljivo da od strane EU nije stigla nikakva reakcija po pitanju napada na Krasnoščekova.

„Pokušaji da se na bilo koji način opravdaju kosovski Albanci nisu u skladu sa ljudskim pristupom prema saradniku UN, koji je uspešno obavljao svoj posao u krajnje teškim uslovima i delovao u okviru punomoćja koje su mu dale UN“, istakao je.

Rusija daje Srbiji kredit

U toku su pripreme na relaciji Moskva-Beograd o davanju Srbiji kredita u iznosu od 172,5 miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za razvoj infrastrukture, izjavio je Bocan-Harčenko.

Ta odluka realizuje se na osnovu dogovora koji je postignut tokom prethodne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

„Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu“, precizirao je ruski ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala